PREVERITE JEDILNIK

Je vaš nasmeh vse bolj rumen?

R. T. / Njena.si
12. 2. 2018, 07.02
Deli članek:

Rumeni zobje "uničujejo" lepotne ideale. Če želite porumenelost zmanjšati, se morate izogibati določeni hrani, ki vse skupaj le še pospeši.

Dreamstime
Verjetno že veste, da je kava prva na seznamu živil, ki kvarijo nasmeh.

Kdo bi si mislil, a olje nam lahko pomaga k lepšemu nasmehu. Po rednem žvrkljanju bodo vaši zobje beli, dlesni pa lepo rožnate in zdrave. Gre sicer za postopek, ki izvira iz ajurvedske medicine.

Si zobe umijete po vsakem obroku in redno obiskujete zobozdravnika? Ste prenehali kaditi? Vse to, pa so vaši zobje še vedno rumeni oziroma vse bolj rumenkasti? Če ste k porumenelim zobem bolj nagnjeni, potem lahko na to vplivajo tudi določene jedi in pijača. Zato je najbolje, da se jim začnete izogibati, če seveda ne želite, da bi zobje še bolj rumeneli. 

Številni se še vedno ne morejo odpovedati skodelici okusne kave, čeprav ta močno vpliva na videz zob. Poleg nje pa v to kategorijo spadajo še nekatere druge jedi in pijača. Preverite, katere. 

VINO

Rdeče vino ima zaradi tanina sicer zelo zdravilen učinek, ampak zaradi iste snovi tudi vpliva na videz zob. Težavi se ne boste izognili niti s kozarcem belega vina, le da bo pri tem učinek kasnejši.

LIMONADA

Kombinacija kisline in sladkorja v limonadi močno vpliva na propadanje sklenine in posledično tudi na odtenek barve zob. 

Dreamstime
Po uživanju rdeče pese si vedno temeljite izperite zobe.

RDEČA PESA

Ta zelenjava je zelo hranljiva in bogata z vlakninami, ampak njena rdeča barva močno vpliva na kvaliteto zobne sklenine. Potem ko jo jeste, si vedno dobro izperite zobe. Če je možno, jih tudi umijte.

PARADIŽNIKOVA OMAKA

Zobna sklenina je zelo občutljiva na temne barve. Paradižnikova omaka pa je poleg tega še kisla, kar dodatno uniči sklenino in hitreje povzroči porumenelost. 

Dreamstime
Kislost paradižnikove omake uničuje sklenino in povzroča porumenelost.