Zoper prehlad

Okusna in zdrava črna redkev je odlična izbira v zimskem času

Z.F. / Novice Svet24
11. 2. 2018, 16.31
Deli članek:

Črna redkev v zadnjih letih ponovno stopa na zmagoslavni oder v boju s prehladnimi obolenji in za krepitev imunskega sistema. A na našem jedilniku se znajde le malokdaj. Privoščimo si jo.

Profimedia
Hranimo jo v zasipnicah, lahko pa tudi v žagovini, drobnem pesku ali vlažni šoti.

Že stari Egipčani so med gradnjo piramid uživali črno redkev s čebulo in česnom ter verjeli, da krepi njihovega duha in zdravje. Verovanje v takratnem času pa ni bilo daleč od resnice, saj redkev s številnimi vitamini in minerali resnično pripomore k izboljšanju zdravja in krepitvi telesa. Na veliko so jo gojili tudi Rimljani, Kitajci, Grki in druga velika ljudstva ter verjeli, da ima celo nadnaravne moči. Te so predpisovali predvsem žveplenim spojinam, ki ob žvečenju v ustih zapečejo.

Odlična v zdravilstvu

Črna redkev je v nasprotju z drugimi bolj gosta in toga po strukturi, zato jo je treba ribati res na tanko. Lahko jo tudi skuhate, a okus skuhane črne redke je precej podoben okusu repe. 

Tako vonj kot okus črne redkve določa eterično olje z žveplom in gorčičnim oljem. Največ teh spojin je pod povrhnjico. Je vir vitaminov B1, B2, B3, B5, B6, folne kisline pa tudi vitamina C. Redkev je bogata tudi s kalcijem, železom, manganom in cinkom. Redno uživanje tega živila krepi odpornost organizma, pomirja, pomaga pri izločanju seča ter pri vnetih ledvicah in mehurju. Redkev pomaga tudi pri izločanju žolča, znižuje holesterol, lajša in zdravi prehlade, kašelj in bronhitis. Ne pozabite na njeno uživanje tudi pri težavah z jetri in revmo, nikar pa se je ne poslužujte, če imate težave z želodčno ali črevesno sluznico. Izogibajo naj se ji tudi ledvični bolniki ter bolniki s čirom na želodcu in dvanajsterniku.

Uživanje v zdravilne namene    

Če redkev uživamo za krepitev imunskega sistema, jo uživamo presno. Najbolje bo, če iz nje iztisnemo sok, kar najlažje naredimo s sokovnikom. Zaradi močnega okusa ga mešamo skupaj s korenčkovim sokom. Priporočljivo je, da sok uživamo trikrat na dan pa dve žlici. Če želimo redkev uživati v času prehladih obolenj, jo izdolbemo in vanjo nalijemo med. Pustimo čez noč in uživamo po eno žličko trikrat na dan.

Uporaba v kulinariki

Če so vzhodnjaška ljudstva vajena redkev dušiti in cvreti, jo pri nas navadno uživamo presno. Najboljša je, če jo pripravimo v solati. Naribamo, solimo, okisamo in dodamo nekaj bučnega olja. Še okusnejša in manj pekoča bo, če dodamo fižol ali čičeriko. Odlično pa se znajde tudi v družbi korenčka in rdeče pese. Pripravimo jo lahko tudi z dodatkom kisle smetane, prav tako ji lahko dodamo ščepec gorčice, ki bo poskrbel za še nekoliko izrazitejši okus.

Za manj napenjanja

Črna redkev je težko prebavljiva, zato si je nikar ne privoščite pozno zvečer in kot samostojno jed. Priporočamo, da jo posolite in pustite stati nekaj minut, nato pa jo ožmite in sok odcedite.