Nasveti za vsak dan

Prehlad: en teden do popolne ozdravitve

revija Bodi zdrava
4. 10. 2017, 21.00
Deli članek:

Ko se nas loti neusmiljen prehlad, si seveda želimo čim prej okrevati. Držite se naših učinkovitih nasvetov in odštevajte dneve do ozdravitve.

Profimedia
Pri zelo bolečem grlu in oteženem požiranju vam bo pomagal kamilični čaj.

Sledite spodnjim nasvetom, ki vam bodo pomagali prebroditi zoprno prehladno obolenje. Predvsem pa se naspite, okrepite in osredotočite nase in na svoje dobro počutje.

Vas grlo hudo boli?

Pri zelo bolečem grlu priporočamo žajbljev čaj, saj žajbelj deluje protivnetno, medtem ko je pri izrazitem kašlju idealen timijanov čaj (pomirja bronhije, mehča sluz).

DAN 1

Pričakujete lahko boleče grlo, kihanje, glavobol, utrujenost, težko požiranje. Potreba po počitku je velika. Če vas kljub temu, da ste oblečeni v dva puloverja in pokriti z debelo odejo, trese mraz, bo kopel idealna rešitev. Recept: skuhajte liter močnega zeliščnega čaja in ga malo ohladite. Zlijte ga v pripravljeno kopalno vodo, segreto na 38 stopinj Celzija, in se za 20 minut prepustite užitku. Za krepčilno kosilo si pripravite omleto iz štirih jajc. Obložite jo s klobaso, sirom, zelenjavo ali katerimkoli sladkim namazom.

Profimedia
Pomagajte si s pripravki naših babic. Med njimi so tudi kisovi obkladki za noge.

DAN 2

Pričakujete lahko enake simptome kot prejšnji dan. Pomembno je, da začnete krepiti imunski sistem. Pri zelo bolečem grlu in oteženem požiranju pa vam bo pomagal kamilični čaj. Kadar telesna temperatura med boleznijo naraste nad 38,5 stopinje Celzija, si lahko pomagate z nekaterimi naravnimi pripravki za nižanje temperature, na primer kisovimi obkladki.

DAN 3

V primerjavi s preteklima dnevoma je počutje za spoznanje boljše. Pocrkljajte malo svoje grlo in se zamotite z gledanjem televizije ali reševanjem križank. Privoščite si čaj z medom. Zamašen nos olajšajte z eteričnimi olji, iz katerih lahko naredite sobni osvežilec zraka, ki hkrati deluje zdravilno. Potrebujete nekaj kapljic eteričnega olja evkaliptusa, ki ga skupaj z vodo nalijete v izparilnik.

Kisovi obkladki

Kis rahlo segrejte, vanj namočite krpe in si z njimi ovijte noge. Obkladke menjajte na vsakih 10 minut, postopek pa ponavljajte toliko časa, da temperatura pade na 37,5 do 38 stopinj Celzija.

DAN 4

Še vedno ste utrujeni, nos je zamašen, bolečine v grlu se počasi umirjajo. K ozdravitvi lahko precej prispevajo inhalacije in joga. Položaj trupla ali savasana je ena izmed najpogosteje izvajanih asan v jogi. Je klasična sprostitvena drža, s katero regeneriramo telo in sprostimo duha. Takole gre: uležemo se na hrbet, razpremo roke in noge, dlani obrnemo proti nebu, stegna, kolena in stopala naj padejo navzven, zapremo oči ter se poskusimo sprostiti. Po želji smo med vajo lahko pokriti z odejo.

DAN 5

Danes lahko pričakujete dražeč, suh kašelj brez izmečka. Bolezen lahko dobi še druge prehladne simptome, zato z vsemi sredstvi poskusite ustaviti nadležni kašelj. Poskusite z nosno prho, ki blagodejno deluje na sluznico ter očisti nosni prostor bakterij, virusov in prahu. V litru vode raztopite devet gramov soli in mešanico nalijte v steklenico z nastavkom za čiščenje nosa. Sklonite se nad umivalnik in nagnite glavo v desno. Vodo iz prhe stisnite v zgornjo nosnico, pri čemer vam bo skozi spodnjo nosnico pritekla ven. Medtem enakomerno dihajte skozi usta. Enako ponovite še na drugo stran.

DAN 6

Iz suhega kašlja se bo postopoma razvil moker, produktiven kašelj z izmečki. Tega kašlja ne smete ustavljati, temveč je, nasprotno, treba izkašljevanje še spodbujati. Da boste trdovratno sluz lažje in hitreje izpljuvali, lezite na bok. Noge rahlo pokrčite, glavo naslonite na spodnji roki, zgornjo roko pa položite na trebuh. Sproščeno vdihnite skozi nos in naredite dolg izdih skozi rahlo odprta usta. Ponovite dvakrat ali trikrat. Ponovite še na drugo stran. To menjavanje strani spodbudi izločanje sluzi.

DAN 7

Prehlad počasi pojenja, počutje je vedno boljše. Pripravite se na vrnitev k vsakdanjim obveznostim.