Prva dama ali prvi gospod?

FOTO: Ti ljudje stojijo za predsedniškimi kandidati

Simon Rosc
4. 10. 2017, 20.30
Posodobljeno: 4. 10. 2017, 20.58
Deli članek:

Vloga prve dame ali moža je velikokrat prezrta in podcenjena, a temu še zdaleč ni tako. Preverili smo, kakšne pravice imajo in kdo bi lahko stopil v te čevlje.

Facebook
Romana Tomc z roko v roki s svojim partnerjem.

Kdo bo naslednja slovenska prva dama? Ali pa bo to morda gospod? Bomo Slovenci po predsedniških volitvah obdržali trenutno prvo damo? Morda ste se v teh dneh, ko je v teku volilna kampanja za predsedniške volitve, vprašali tudi to.  

Tri dame, dva stila

Slovenci smo imeli v svoji četrt stoletja dolgi zgodovini tri prve dame. Prva je čevlje predsednikove opore preizkusila Štefka Kučan, druga je bila Barbara Miklič Türk, za njo pa funkcijo prve dame opravlja Tanja Pečar, zunajzakonska partnerica trenutnega predsednika republike. Lahko bi rekli, da so tri dame, ki pa so ubrale dva različna načina, kako biti prva dama.

Aktualna prva dama Gospa Tanja Pečar je odvetnica. Po zaključku gimnazije je študirala na pravni fakulteti v Ljubljani, kjer je leta 1988 diplomirala s področja civilnega prava. Od leta 1991 dela kot odvetnica.

Prvi dve sta hodili pot tipične partnerice, ki je ves čas ob svojem možu in ga spremlja povsod, kjer je zaželena prisotnost prve dame, ter je predsedniku trdna opora. Trenutna prva dama pa je izbrala nekoliko drugačen pristop. Odločila se je, da kljub obveznostim kot prva dama Slovenije nadaljuje svoje službene obveznosti in tako še vedno kariero postavlja na prvo mesto. Odpovedala se je tudi vsem proračunskim izdatkom, ki ji po zakonu pripadajo. Tanjo Pečar sicer kljub vsemu lahko vidimo ob svojem partnerju, a ne tako pogosto kot prejšnji prvi dami.

Nadomestila in pravice

Kot smo omenili, prvi dami ali gospodu pripadajo zakonsko določena nadomestila, ki so namenjena za kritje stroškov, ki nastanejo z opravljanjem funkcije. Predsednikova partnerica ali partner ima tako pravico do mesečnega nadomestila za kritje stroškov, ki jih ima zaradi opravljanja protokolarnih in drugih družabnih obveznosti, v višini 15 odstotkov plače predsednika republike, kar predstavlja mesečno (na bruto plačo predsednika republike, ki je bila izplačana septembra 2017) 890,73 evra.

48.692,77 evra bi Tanji Pečar pripadalo do vključno septembra 2017, a se je nadomestilu odpovedala.

Prva dama je upravičena tudi do plačane odsotnosti z dela za čas, ko opravlja protokolarne in druge obveznosti – za ta čas bi imela pravico do nadomestila plače v višini plače, ki bi jo prejela za delo na svojem delovnem mestu, lahko pa bi uveljavljala tudi pravico do prekinitve delovnega razmerja in bi v tem času imela pravico do mesečnega prejemka v višini 20 odstotkov plače predsednika republike, kar predstavlja mesečno (na bruto plačo predsednika republike, ki je bila izplačana septembra 2017) 1187,64 oziroma približno 64.923,69 evra do vključno septembra 2017.

Bodoče prve dame in gospodje

Ali bo prva dama ostala gospa Pečar, bodo pokazale volitve. Smo pa preverili, kdo lahko stopi v salonarje partnerice Boruta Pahorja, če temu zmaga na volitvah uide.

20 odstotkov višine predsedniške plače lahko prejema prva dama, če se odloči za prekinitev delovnega razmerja.

Predsedniški kandidat Marjan Šarec je poročen z Barbaro Šarec, profesorico italijanskega in slovenskega jezika. Ljudmila Novak je že več kot trideset let poročena z Romanom Novakom. Kandidatka SLS Lara Krause je poročena z nekdanjim ameriškim državljanom Matthewom Alexandrom Krausom, za Angelco Likovič stoji dolgoletni zakonski partner Andrej. Trdno zaledje družine ima tudi Boris Popovič, za katerim stoji žena Eva. Tudi SDS-ova kandidatka Romana Tomc ima za sabo trdno podporo moža, Andrej Šiško pa živi v zunajzakonski skupnosti s partnerico Anjo. Brez partnerja je trenutno le kandidatka SMC Maja Makovec Brenčič, ki je tega izgubila v družinski tragediji.