Mobilna verzija
15:34 23. junij 2018

Dnevno preverjajmo svojo telesno težo

ud
0

Bolezen se ne razvije čez noč, ampak postopno in včasih tako tiho, da ko opazimo simptom, je za zdravljenje prepozno. Hoditi moramo na zdravniške preglede in tiste, ki jih lahko, opravimo sami.

možgani

Zmeden govor, šibkost ali ohromelost lahko kažejo na možgansko kap. Foto: Profimedia

Vsak dan bi morali preveriti težo, saj je nenadno pridobivanje telesne teže lahko znak zadrževanja tekočine zaradi težav s srcem, nehoteno hujšanje pa je lahko znak tako zahrbtne bolezni, kot je rak. Pregledamo tudi stopala, ki so še posebej pomembna, če smo sladkorni bolniki, sicer pa lahko tako preprečimo težave z vraščenimi nohti ali žulji, ki jih je treba pravočasno oskrbeti.

Statistika kaže, da kar 9 od 10 ljudi, starejših od 65 let, ne hodi na vsakoletne zdravniške preglede niti redno ne opravljajo samopregledov.

Preverimo nohte, ki so okno v naše zdravje. Okužbe srčnih zaklopk lahko denimo povzročijo rdeče lise pod nohti, tudi bolezni jeter in ledvic lahko poškodujejo nohte, motnje delovanja ščitnice pa povzročijo krhke nohte. Jezik moramo zdrgniti vsak dan, da zmanjšamo slab zadah, obenem pa si ga moramo dobro ogledati. Tresoč se jezik naznanja težave s ščitnico ali nekatere nevrološke motnje, zelo rdeč jezik kaže na slabo prehranjenost, bel jezik pa na virozo. Urin mora biti bister in svetlo rumen. Če je temen, ne pijemo dovolj ali pa imamo v urinu kri. Blato mora biti srednje rjavo in dovolj mehko, da se izloči brez dolgega napenjanja, kajpak tudi tekoče blato ni normalno. Če je črno in katranasto ali spremeni obliko, se posvetujmo z zdravnikom, ki bo svetoval tudi v primeru zaprtja ali kronične driske.

Vsak mesec

Oči moramo pregledati vsaj enkrat med 20. in 29. letom in vsaj dvakrat med 30. in 39. letom, nato pa vsaki dve do štiri leta do 65. leta in pozneje vsako leto.

Enkrat mesečno pretipamo dojke. Večino rakov dojke odkrijejo z mamogramom ali med zdravniškim pregledom dojk, toda pogosto ga odkrijejo kar ženske same. Preglejmo si jih vedno isti dan v mesecu, najbolje en teden po začetku menstruacije. Preverimo moda, če imajo nenavadne otekline ali izbokline, ki bi lahko bile znamenje raka. Če opazimo spremembo kožne pege v v velikosti, obliki ali barvi, obvestimo svojega zdravnika. Ni nujno, lahko pa je melanom.

Vaš prispevek