Mobilna verzija
15:34 23. junij 2018

Veste, kaj delate vsak dan narobe?

Zoran Franc
2 Posodobljeno: 14:43 / 03.9.2017

Ste se kdaj vprašali, kaj delate prav in kaj narobe, ko gre za vaše zdravje? Včasih napakic, ki jih delate dnevno, namreč sploh ne vidite, ko pa nastopi bolezen, je že prepozno. Ukrepajte dovolj zgodaj.

slabo počutje 2

10 minut si privoščite vsako uro v delavniku, če delate za računalnikom, da razgibate telo. Foto: Profimedia

PREVEČ KAVE

Pol ure po tem, ko spijete kavo, kofein upočasni pretok krvi v kožo in preostale organe. Obenem to pospeši tudi utrip srca, krvni tlak in pretok krvi v mišice. Kar lahko povzroči težave, če je kave preveč.

PREOZKA OBLAČILA

Raziskave so pokazale, da ozke kavbojke lahko škodujejo vašemu zdravju, saj povzročajo bolečino v živcu, ki poteka od stegna do hrbtenice. Če v času obroka nosite preozke kavbojke, se lahko pojavijo tudi bolečine v trebuhu in pekoča zgaga.

PREVEČ SLADKORJA

Ko vaši zobje pridejo v stik s sladkorjem, se število bakterij korenito poveča, te sladkor spremenijo v kislino, ki razžira sklenino. Sladkor povzroči skoraj takojšnji dvig ravni glukoze v krvi, in če je raven ves čas visoka, lahko to pripelje do sladkorne bolezni. 

Za prvo napako ste verjetno vedeli ali ste celo pozabili nanjo, ker vam je postala tako samoumevna. Preveč sedite. A vseeno: poskusite vsako uro vstati vsaj za 10 minut. Če nenehno sedite pred računalnikom in tipkate, vas bo hitro začelo boleti v križu. Že dolgotrajno sedenje v nepremičnem položaju, lahko povzroča bolečine, če temu dodamo še napačno držo telesa zaradi slabo zasnovanega stola, pa so mišice vzdolž hrbtenice stalno preobremenjene in bolečine v spodnjem predelu hrbta niso nič neobičajnega. To pa še ni vse. Zaradi takšnega načina dela imate lahko tudi otrdel vrat in zategnjene ramenske mišice, kar je lahko posledica napačne nastavitve višine ali naklona računalniškega zaslona, slabe osvetlitve ali napačne nastavitve velikosti črk na zaslonu. Kroženje z rameni nazaj in naprej ter obračanje glave v vse smeri bo takoj sprostilo napete vratne in ramenske mišice.

Delate več stvari hkrati?

Ali med tipkanjem tudi govorite po telefonu? Nikar. Izognite se nenaravnemu položaju in telefona ne držite med ušesom in ramo. Pogosto nenaravno upogibanje vratu obremeni zgornji del hrbtenice, bolečine pa se lahko z vratu preselijo tudi v zgornji del hrbta.

Obremenjujete oči?

Celodnevno delo z računalnikom je za številne nujno, ker pa oči niso ustvarjene za bolščanje v računalniški zaslon po več ur na dan, so hitro utrujene. Če veliko časa preživite pred računalnikom, zavestno opazujte, ali vas oči po določenem času začnejo srbeti, ali se pojavi pekoč občutek, ali vaš vid postane meglen in ali zaznavate drugačne barve. Da bodo vaše oči manj obremenjene, zaslon nastavite tako, da bo sredina približno 20 centimetrov pod vodoravno linijo pogleda. Svetloba luči v prostoru ne sme biti premočna. Vsakih 30 minut si vzemite pol minute odmora in glejte po prostoru predmete, ki so od vas oddaljeni vsaj nekaj metrov.

Značke: počitek , oči

Vaš prispevek