Trda Koža?

Razvajajte utrujena stopala z rožmarinom

Urška Dretnik
3. 9. 2017, 15.00
Deli članek:

V vročih poletnih dneh odprti čevlji niso le bolj zdravi, higienski in udobni, temveč lahko pritegnejo marsikateri moški in ženski pogled, če iz njih kukajo negovana in lepa stopala.

Profimedia

Rožmarin in meta v rožmarinovi mlečni poživljajoči kopeli za stopala bosta poskrbela za ohladitev in poživitev utrujenih stopal, medtem ko mlečna kislina v mleku deluje blažilno. Potrebujete: 6 velikih poganjkov svežega rožmarina, 50 gramov svežih metinih listov, 6 kapljic eteričnega olja poprove mete in 225 mililitrov mleka. Sveža zelišča skupaj z mlekom kuhajte na šibkem ognju približno 15 minut, nato precedite tekočino v posodo za nožno kopel in prilijte ustrezno količino tople (ali hladne) vode ali celo mleka. Na koncu dodajte eterično olje poprove mete in dobro premešajte. Stopala potopite v to kraljevsko kopel in se ji prepustite kot čisto prava Kleopatra, ki se je kopala v mleku.

Profimedia
Pri pripravi kopeli za stopala ne pozabite, da voda ne sme biti vroča, stopala pa namakajte vsaj deset minut. Za piko na i si stopala nežno zmasirajte in na koncu namažite s kremo.

Žametno mehka koža na stopalih

Na Kitajskem je umivanje stopal tradicionalen večerni obred, saj verjamejo, da skozi stopala izločamo strupe.

Če boste vsak večer po umirjajoči kopeli svoja stopala zmasirali z balzamom iz poprove mete, bo vaša koža zelo kmalu žametno mehka in sijoča, bolj gladka pa bo tudi koža na petah. Potrebujete: 24 svežih cvetnih listov ali 10 gramov posušenih cvetov ognjiča, 75 mililitrov sladkega mandljevega olja, 20 gramov čebeljega voska, 40 kapljic eteričnega olja poprove mete in 1 jedilno žlico avokadovega olja. Cvetove ognjiča položite na dno steklenice in jih prelijte z mandljevim in avokadovim oljem. Kozarec postavite neposredno na sonce, da pospešite namakanje ognjiča v oljih. Po treh tednih olje precedite skozi cedilo, pri čemer dobro pretlačite ognjič, da iztisnete vse njegove dragocene sestavine. Nato si pripravite dve posodi za dušenje na pari in v vrhnji posodi nad paro v precejenem olju stopite čebelji vosek. Mešanico odstranite z ognja in ji – ko se nekoliko ohladi – dodajte eterično olje poprove mete.