Mobilna verzija
07:04 20. marec 2018

Ohranja porjavelost in odganja mozolje

U.D.
0

Na prvi pogled se ne zdi nič posebnega, a že ko jo prerežemo na pol, se ne moremo načuditi njeni škrlatni barvi, ki je ne častijo samo gurmani, ampak tudi dermatologi.

rdeča pesa 1

Sok iz rdeče pese je odličen napitek, ki poskrbi, da se odžejate v vročih poletnih dneh. Foto: Profimedia

Rdeča pesa je naravna čistilka krvi. Poleg železa vsebuje tudi precej kalija in folne kisline, znane tudi kot vitamin B9. Železo je pomembno za tvorbo rdečih krvnih celic, ki oskrbujejo telo s kisikom, kalij pomaga uravnavati krvni tlak in utrip, pa tudi folna kislina ima pomembno vlogo pri nastajanju krvi. In če imamo dobro kri, imamo tudi lepo, rožnato kožo.

rdeča pesa

Po uživanju rdeče pese si vedno temeljite izperite zobe. Foto: Dreamstime

OŽI PORE

Ker ima rdeča pesa protivnetne lastnosti, se odlično obnese pri varovanju kože pred mozolji in aknami. Pomaga tako sok rdeče pese, ki ga spijemo enkrat na dan, kakor tudi nanos rdeče pese na kožo v obliki lepotnih pripravkov. Zelo učinkovito boste kožo očistili z zelenjavno masko iz nje. Iz surove rdeče pese iztisnite sok. Žlico soka zmešajte z enako količino kisle smetane. Ta vsebuje mlečno kislino, ki pomaga odstranjevati odmrle kožne celice. Nanesite na obraz za 20 minut oziroma toliko časa, da se posuši. Rdeča pesa pomaga zožiti pore in vam podari rdečkast sijaj.

obraz

Največ jih imamo prav na obrazu, saj jim godi vlaga in mastno okolje. Foto: Dreamstime

NEPOGREŠLJIVA V POLETNIH MESECIH

Preden se izpostavite soncu, iz nje pripravite piling, ki bo odstranil s telesa odmrle celice ter pomagal k lepši in dolgotrajnejši porjavitvi. Operite manjšo rdečo peso, jo narežite in dajte v kozico skupaj s skodelico vode. Zavrite in po dveh minutah odstavite z ognja. Tekočino precedite skozi gazo in počakajte, da se ohladi. Potem žlici soka primešajte žlico kokosovega olja, žlico medu, pet žlic belega sladkorja in žlico rjavega sladkorja, da dobite gosto pasto. V kabini za prhanje ali kadi se s pilingom v krožnih gibih natrite po telesu. Splaknite in popivnajte kožo z mehko brisačo.

Vaš prispevek