Telesni semafor

Kaj lahko smrkelj pove o našem zdravju?

S.R.
4. 2. 2017, 13.05
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Virusi in bakterije so v polnem razmahu, v žepu ne manjka robec, v nosni votlini pa se skriva nemarni smrkelj. Pa nam njegova barva in tekstura lahko razkrijeta kaj več o našem zdravstvenem stanju?

Profimedia
Rumen smrkelj je kot rumena luč na semaforju, počasi se bo treba ustaviti.

Strokovnjaki iz Ameriškega kemijskega društva pravijo, da veliko, vključno s tem, kdaj je pravi čas za počitek in kdaj je čas, da sežemo po dekongestivih.

Smrkelj vsebuje najrazličnejše celice in druge snovi za boj proti bakterijam. Njegova sestava pa vpliva na njegov videz, iz katerega lahko izluščimo znake o delovanju našega imunskega sistema.

Če začnemo z »zdravim« smrkljem, bi moral biti ta tekoč in brezbarven. Če torej skozi nos izločate tak izcedek, dasiravno ga je veliko, je to pogosto znak dobrega delovanja vašega imunskega sistema.

Nekoliko bolj pazljiv je treba biti, kadar postane bel ali rumen ter kadar se zgosti. To pomeni, da je število belih krvnih telesc ali levkocitov višje od običajnega ter da se je telo začelo boriti proti virusu. Gost smrkelj je najverjetneje znak, da je čas za nekajdnevni počitek in hidracijo, da si lahko vaš imunski sistem opomore.

Če ste robec obarvali zeleno, je to znak, da so stvari ušle izpod nadzora. Zelena barva je pogosto posledica prisotnosti zelenkastega encima mieloperoksidaze, ki pomaga pri proizvodnji močnejših imunskih celic, imenovanih nevtrofilci ali nevtrofilni granulociti. Če vaš imunski sistem in telo preplavijo te celice, potem je vaše telo v boju s prehladom ali gripo na žalost že prestavilo v peto prestavo, vi pa morate resno razmisliti o postelji in čaju.

Seveda je treba upoštevati, da je to precej splošna opredelitev, saj smo si vsi različni, zato ni razloga, da bi bili naši smrklji povsem enaki. Če se resnično počutite slabo, je morda čas, da prenehate brskati po spletu in obiščete zdravnika.