Alergije

Pršice, nadloga v postelji

ud
20. 11. 2016, 16.20
Posodobljeno: 26. 1. 2024, 14.31
Deli članek:

Nahod, izpuščaje, kihanje, srbeče oči in celo astmatični napad lahko povzroči nadloga z imenom pršice. Alergija nanje pa je skrajno neprijetna.

Profimedia
Alergija na pršice se najpogosteje kaže kot astma, atopijski dermatitis ali nahod.

Pršice najpogosteje najdemo tam, kjer so pogoji zanje najprimernejši. To je po navadi toplo, vlažno in prašno okolje. Ker se hranijo z odmrlimi kožnimi celicami in majhnimi plesnimi, jih največkrat najdemo v žimnicah, blazinah in tepihih. Če imate doma pršice, poskrbite, da je dom redno zračen in da v njem ni preveč vlažno.

Profimedia
Pršice so skoraj povsod, kjer živimo ljudje, in so očesu nevidne.

Nasveti

Za vas smo izbrskali nasvete, kako ravnati, če imate vi ali kateri od vaših bližnjih alergijo na pršice.

1. Nujno se je treba izogibati oblazinjenim posteljnim končnicam in oblazinjenemu pohištvu. Če jih imate doma, je najbolje, da se jih znebite.

2. Okrasne predmete zapirajte v omare, saj se tam na njih ne bo nabiral prah in posledično bo v hiši manj pršic.

3. Knjige pospravite v omare iz istega razloga kot okrasne predmete.

Zelo je pomembno, da se redno sesa pod posteljo, kavčem in drugim pohištvom. Prah je treba redno brisati tudi z okraskov in pohištva. 

4. Če imate na tleh preproge, naj vas opozorimo, da se v njih rade zadržujejo pršice. Poskrbite, da kupite primerno preprogo, ali še bolje, da jih iz doma popolnoma odstranite. Če se vseeno odločite za preprogo, jo morate redno čistiti in sesati.

5. Tudi v težkih zavesah se rade zadržujejo pršice. Najbolje je izbrati lamelne zavese, saj se na njih nabira manj prahu. Če pa zaves ne boste povsem odstranili, poskrbite, da jih boste redno sesali in pogosto prali pri temperaturi 60 stopinj Celzija.

6. Ali ste vedeli, da se prah rad nabira tudi v razpokah v parketu? Te razpoke oziroma špranjice dobro zatesnite.

7. Nikoli ne čistite spalnice zvečer. Traja namreč kar nekaj časa, da se prah poleže.

8. Ali ste vedeli, da je lahko v žimnici zakonske postelji tudi dva milijona pršic? Posteljnino operite čim pogosteje in žimnico parno očistite.