Grom

Znate prepoznati znake kapi?

J.P./STA
25. 10. 2016, 13.11
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Možganska kap je po vsem svetu najpogostejša nevrološka bolezen. Samo v Sloveniji jo letno doživi več kot 4000 ljudi. Smrtnost je visoka, izredno velika pa je tudi invalidnost, ki jo povzroča, saj mnogi utrpijo tudi hude posledice, kar njim in njihovim svojcem bistveno spremeni kvaliteto življenja, opozarjajo v Društvu za zdravje srca in ožilja.

Arhiv Zarja
Najbolj preprosto in zanesljivo lahko znake kapi prepoznamo s pomočjo besede GROM.

Kot navajajo pred svetovnim dnevom možganske kapi, ki ga obeležujemo 29. oktobra, so za preprečevanje možganske kapi in njenih posledic zelo pomembni po eni strani preventiva, po drugi pa prepoznavanje znakov možganske kapi ter hitro in pravilno ukrepanje, s čimer lahko zmanjšamo posledično invalidnost in umrljivost.

Preventiva

Najpomembnejša preventiva je zdrav način življenja, torej nekajenje, 30 minut gibanja vsak dan, več sadja in zelenjave v prehrani, vzdrževanje telesne teže, omejitev vnosa soli, maščob in sladkorja, redne kontrole krvnega tlaka, krvnih maščob, krvnega sladkorja ter srčnega utripa. Zelo pomembne so po njihovih navedbah tudi redne kontrole dejavnikov tveganja, ki se z leti lahko spremenijo.

Najbolj preprosto in zanesljivo lahko znake kapi prepoznamo s pomočjo besede GROM. Črka g označuje prizadet govor, r delno ali popolno ohromelost ene roke, o povešen ustni kot oziroma asimetrijo obraza ter m minuto, torej takoj pokliči 112.

Poudarjajo, da je pri sumu na možgansko kap treba ukrepati hitro in pravilno. "Verjetnost, da se bomo znašli v bližini obolelega, je razmeroma velika, saj se večina možganskih kapi zgodi v domačem okolju. Zato se ne ustrašimo, ampak ukrepajmo," pozivajo v društvu.

Uspešnost zdravljenja je namreč odvisna predvsem od hitrosti prevoza bolnika v najbližji zdravstveni center.