Blog/ Ana Matijevič, psihoterapevtka

Upokojitev - polet v svobodo

Ana Matijevič
14. 7. 2016, 13.30
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Nasveti strokovnjakinje

Arsen Perić
Ana Matijevič

»Oditi v penzijo je bolj nevarno kakor v vojno, saj se iz fronte še kdo vrne živ,« se je šalil naš profesor, ki pri 72-ih letih še vedno aktivno predaja svoje znanje mlajšim rodovom.

Ana Matijević je specializantka psihoanalitične psihoterapije na Fakulteti za psihoterapevtsko znanost Univerze Sigmunda Freuda v Ljubljani. Dela v zasebni praksi individualno in skupinsko terapijo z odraslimi in mladostniki. Pri svojem delu se srečuje z najrazličnejšimi človeškimi stiskami. ana.psihoterapija@gmail.com

Ne le zavedanje o minljivosti, ki pospremi posameznika v jesen življenja, upokojitev je hkrati pomembna življenjska prelomnica. Vsaka sprememba je prehod v neznano, ki ga vsakdo doživlja na drugačen način. Če zmanjka elektrike, se nam že poruši celoten sistem, ko pa se nam spremeni življenjski ritem, se soočamo z zahtevnejšim prilagajanjem. O upokojitvi je pomembno razmišljati že v aktivnem obdobju, da se ne prebudimo v neznosno praznino.

Psihoanaliza je odpuščanje preteklosti za spremembe v sedanjosti in prihodnosti.

Zadnja službena leta spremlja spoznanje, da smo nadomestljivi. Galop najbolj uspešnih let zgublja svoj zagon. Naučimo se predajati naloge in odgovornost mlajšim generacijam, ki potrebujejo spodbudo in nasvet, sami pa se lahko posvetimo pripravam na upokojitev. Skrbi zamenjate za zanimanja in hobije ter energijo vložite v obnovitev prijateljstev ali navežite nova, ki vam bodo bogatila leta po zaključenih službenih obveznostih. To so sadovi, ki jih boste radostno obirali v jeseni svojega življenja. 

Kdor je osvobojen svojih spon, se lahko prepusti življenju

Vendar pa se lahko iz delovnega okolja, polnega stresa, izzivov in zanimanj zbudimo v praznino. Lahko je prekomerno delo zameglilo in odrinilo odnosne težave, ki sedaj priplavajo na površje in zbudite se v dan brez obveznosti ob odtujenem partnerju. Lahko vas preplavijo občutki praznine, odrinjenosti na rob družbenega dogajanja, začutite stisko ob pomisli na druženje s sodelavci, ki so še v službi. To so pogosti občutki, ki spremljajo upokojitev. Pomembno je, da se o takih občutkih pogovorite s prijatelji ali s svojimi bližnjimi.

Prelomnica tega obdobja prinaša soočenje z življenjsko bilanco. Zastavljamo si vprašanja in iščemo odgovore: Smo izpolnili svoje življenjske želje in pričakovanja? Si lahko odpustimo? Lahko sprejmemo razočaranja? Ali smo polni obžalovanj, ki nas vežejo na preteklost in nam ne dovoljujejo živeti sedanjosti.

Ko je človek ujet v svoje omejitve in ne najde izhoda, je smiselno, da se poda v psihoterapijo, ki je lahko prava pustolovščina spoznavanja novih dimenzij sebe. Kdor je osvobojen svojih spon, se lahko prepusti življenju v tem trenutku, tukaj in zdaj. Tako življenje je lahko polno svobodne ustvarjalnosti podprte z izkustvom.

Odprite vrata sebi in vsem, ki so vam dragi

Končno je napočil čas, ko lahko »moram« dejansko spremenite v »želim«, kar v resnici ni tako preprosto. Morda bo zvenelo neverjetno, vendar je lažje živeti z »moram«. Ko ni več službenih zadolžitev, se lahko čutimo izgubljeni in dnevi pričnejo nezadržno polzeti, saj pogrešamo strukturo, ki nam je nudila varen okvir.

Tako se je v praksi izkazalo za izredno koristno, če se ohranja vsakodnevni urnik. Zapišite si vse kar vas zabava, za dneve, ko bi se vas lahko, tako kakor vsakogar, polotilo ravnodušje. Spomnite se o čem ste hrepeneli, ko vas je omejeval delovnik in skrb za družino. Zavedajte se, da nihče ob koncu svojega življenja ni obžaloval, da ni prebil več časa v službi ali dnevno brisal prah. Oblecite se v najljubša oblačila, bodite si všeč! Morda lahko prenovite stanovanje in si naredite bolj prijeten dom. Odprite vrata vsem, ki so vam dragi. Preživite dragocene trenutke z vnuki. Pričnite risati, slikati ali pisati spomine. Priredite tematske večere ter s svojimi prijatelji širite obzorja na nova področja. Vključite se v študij na univerzi za tretje življenjsko obdobje ali v prostovoljno dejavnost. Pohajkujte po mestu. Pričnite vrtnariti. Občudujte naravo. Ali se preprosto uležite v travo, poslušajte ptice in opazujte nebo.

Karkoli boste počeli, vodilo naj vam bo svoboda, veselje in vaše srce. Več življenjske energije, ko boste posvečali zunanjemu svetu in prijetnim dejavnostim, manj energije bo zastajalo v telesu kot preinvestiranost notranjih organov iz česar se kasneje lahko razvije bolezen.