BLOG/Matevž Gorenšek, ortoped

Valgusna deformacija stopala

Matevž Gorenšek
12. 7. 2016, 15.14
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Arsen Perić
Matevž Gorenšek

 Hallux valgus ali ukrivljen nožni palec je daleč najbolj pogosta deformacija prednjega dela stopala. O deformaciji govorimo, ko se kot med prvo stopalnico in prvo prstnico poveča na 15 stopinj ali več.
Vsak lahko sam naredi enostaven test: stopite s stopali skupaj na trdno podlago, tako, da se stopalnici stikata. Če med obema prstnicama ni presledka, nimamo deformacije. Če pa je med njima razmik, pomeni, da gre za manjšo ali večjo deformacijo; v tem primeru se med stopalnicama in prstnicama oblikuje podoba črke x, kar opisuje drugi del latinskega izraza ‘valgus’ ali deformacija sklepa, pri kateri je končni členek obrnjen stran od telesne osi.

Dr.Matevž Gorenšek dr.med, specialist ortopedske kirurgije, je zaposlen v zasebnem sanatoriju MD Medicina v Ljubljani. 
Ukvarja se predvsem z operativnim zdravljenjem degenerativnih bolezni hrbtenice ter korektivnimi operacijami na sprednjem stopalu.

"Ženska" deformacija

Opisana deformacija lahko prizadene vse ljudi, ne glede na spol in starost, vendar je pogostejša pri ženskah v srednjih letih. Ženske so več kot dvakrat bolj ogrožene kot moški, na kar vplivajo različni dejavniki.

Med dejavniki tveganja tudi visoke pete
 
Velika študija opravljena v ZDA je pokazala, da ima hallux valgus 58 odstotkov žensk starejših od 70 let. Ženske, ki so med 20-im in 64-im letom nosile čevlje s petami, imajo za 20 odstotkov večje tveganje za razvoj te deformacije kot ženske, ki niso nosile visokih pet.

Nenavadno je, da so pri ženskah s prekomerno telesno težo dokazali bistveno manjše tveganje za nastanek deformacije kot pri ženskah z normalno telesno težo. Obratno velja za moške, pri katerih prekomerna telesna teža pomeni večje tveganje za razvoj deformacije hallux valgus. Dvakrat večjo verjetnost za razvoj te deformacije imajo tudi moški s ploskim stopalom.

Natančnih podatkov o razširjenosti deformacije hallux valgus med Slovenci ni. V literaturi zasledimo, da ta deformacija v razvitem, zahodnem svetu prizadane od 25 do 35 odstotkov ljudi. Pogostost deformacije se s starostjo močno zvišuje.

Najpomembnejša je dednost

Strokovnjaki menimo, da je za nastanek deformacije hallux valgus poleg dednosti, ki je za pojav deformacije najpomembnejša, odgovornih še več faktorjev okolja, ki lahko vplivajo na spremembe dinamičnih komponent v osnovnem sklepu palca.

Govorimo predvsem o tipu obuvala, ki povzroči prisilni položaj prstov, s čimer poruši ravnovesje delovanja tetiv in vezi na stopalu.

Prvi simptomi

Prvi simptom, ki se pojavi pri ukrivljenem nožnem palcu, je bolečina ali le občutek povečanega pritiska na notranji strani stopala ob nošnji ožjih čevljev. Bolniki tipično v anamnezi povedo, da jim je pričela “rasti kost” na notranji strani stopala, ki pritiska ob čevelj. V tem času opažajo, da izgubljajo razmik med prvim in drugim nožnim prstom.

Z napredovanjem deformacije prihaja do vrivanja palca pod drugi ali celo tretji nožni prst ter posledične kladivaste deformacije le teh.

Stopalo brez deformacije Hallux valgus. Os prve stopalnice (zelena črta) in os prve prstnice (rjava črta) se stikata pod kotom manjšim od 15°.


Sočasno se povečuje tudi kot med prvo in drugo stopalnico, izgublja se prečni stopalni lok ter s tem opora palca pri obremenjevanju stopala. Pri tako napredovani deformaciji pride do prenosa obremenitve s palca na drugi ali tretji nožni prst ter posledičnih bolečin.

Ekstremne deformacije med drugim privedejo do izpaha sklepa nožnega palca.

Deformacije ne moremo preprečiti

Hallux valgus nastaja počasi in je sami ne moremo preprečiti, lahko pa v začetni fazi z nošnjo primerne obutve preprečimo zgodnje simptome.

Stopalo z deformacijo Hallux valgus. Os prve stopalnice (zelena črta) in os prve prstnice (rjava črta) se stikata pod kotom večjim od 15°.

Fizioterapija, ortopedski pripomočki ali primerna obutev lahko bistveno pripomorejo k lajšanju simptomov, same deformacije ali njenega napredovanja pa žal ne morejo preprečiti.

Pri nas je še vedno v veliki meri zakoreninjeno prepričanje, da je potrebno deformacijo operirati čim kasneje. Tudi nekateri zdravniki, ki se s to deformacijo srečujejo, menijo enako. Posledica tega je, da se v ambulanti prepogosto srečujem s primeri, kjer je deformacija že tako huda, da je rezultat kirurškega zdravljenja bistveno slabši, kot bi bil, če bi nas bolnik obiskal pravočasno.

Sam svetujem pacientom operacijo takrat, ko postane deformacija zanj moteča.

Operacija deformacije hallux valgus se v našem centru izvaja samoplačniško. Cene operacije se gibljejo med 1.500 in 2.500 evrov, odvisno od tipa deformacije, izbrane kirurške tehnike ter vrste anestezije. Izjeme so zavarovanci zavarovalnic, s katerimi ima naš center sklenjene pogodbe, ki imajo to storitev deloma ali v celoti krito. V javnih zavodih strošek operacije krije ZZZS, vendar je nanjo potrebno čakati več let.

Operacija v lokalni anesteziji

Večino operacij opravimo v t.i.prevodni anesteziji, ko selektivno blokiramo živce na stopalu ali gležnju. O vrsti anestezije se vedno pogovorimo z bolnikom in po potrebi nekatere operacije izvajamo tudi v spinalnem bloku ali v splošni anesteziji.

Najpogostejši postoperativni zapleti

Prvi in najpogostejši zaplet je vnetje postoperativne rane, ki ga preprečimo z dobro kirurško tehniko in okoljem, ki je primerno za ortopedske operacije. Take operacije je varno izvajati le v operacijski dvorani z najvišjim standardom filtracije zraka.

Med redkejše zaplete sodijo zlom stopalnice zaradi nezadostne učvestitve osteotomije ali prezgodnjega polnega obremenjevanja stopala, slabo zaraščanje osteotomije, slabša gibljivost sklepov ter kronične bolečine in otekanje kot posledica predolge imobilizacije. Seveda je eden od zapletov tudi ponovitev deformacije.

Procesi spreminjanja odnosov med kostno – mišično- vezivnimi strukturami stopala so dinamični in deformacija lahko kljub dobri korekciji z leti ponovno napreduje.

Ob dobri kirurški tehniki je trajno ozdravljenih okrog 85 odstotkov pacientov.