ZAŽELENI GOSTJE

Maorsko zdravljenje – tradicija, ki deluje

S.J.
29. 5. 2016, 12.01
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Maori so poznani po svoji posebni kulturi, v kateri je izjemno pomembno zdravilstvo. Že šesto leto imamo tudi pri nas možnost preizkušati njihove metode zdravljenja, ki so pomagale že številnim, zato je zanimanje vse večje. Prav v teh dneh sta se v Ljubljano vrnila Ezard Tamaki, zdravilec, in njegova sestra Fiona, ki ima poleg tradicionalnega maorskega zdravljenja izkušnje tudi iz psihologije in svetovanja.

Svet24
Učinek ni pogojen z našo reakcijo; pogojen pa je lahko s tem, koliko smo se pripravljeni odpreti, zaupati, prepustiti …

 Te Reia Oomai oziroma zdravilstvo Maorjev je naravni način zdravilskih metod starodavne tradicije Maorov, ki se po liniji prednikov nadaljuje prek ustnega izročila samo posebej izbranim družinskim članom. Maori verjamejo, da vsa živa bitja in ostali materialni svet vsebujejo življenjsko silo oziroma energijo, ki jo imenujejo mauri. Zaradi te sile smo vsi med seboj povezani. Če je življenjska sila v telesu zavrta in v neravnovesju, nastanejo razne zdravstvene težave na fizični, čustveni ali psihični ravni. Pri svojem naravnem tradicionalnem zdravljenju maorski zdravilci z intuitivnim vpogledom v telo prepoznajo, kje so blokade in zakaj je zdravje začelo pešati.

Maorske terapije potekajo s pritiskanjem na posebne točke v telesu ali na predele telesa, ki so v neravnovesju. To je posebna maorska masažna tehnika akupresure, ki se imenuje romiromi. S pritiskom se telo osvobodi strupov in napetosti, bolečine se sprostijo in posledično ne čutite več utrujenosti ali stresa. Odidejo celo zelo stare travme in boleči spomini. 

Smeh in solze

Zaradi pritiska na telo so lahko terapije boleče, vendar vam ves čas s sočutno navzočnostjo stojijo ob strani ter  vam ponujajo energetsko in duhovno vodstvo, ki se v maorskem jeziku imenuje mirimiri. Spodbujajo vas, da globoko dihate ter se sproščate z jokom in izražanjem jeze … a tudi smeha ne manjka.

Maorski zdravilci lahko pomagajo pri številnih težavah, saj je njihov spekter delovanja terapij zelo širok. Zdravijo vsa telesna neravnovesja oziroma bolezni, kot so težave s sklepi in ligamenti, notranjimi organi in mišicami. Specializirani so za zdravljenje neplodnosti in težave v nosečnosti. Starih energij pa ne čistijo le v telesu, ampak tudi v prostorih in pokrajinah. Ezard Tamaki je prepričan: »Ljudje imamo v današnjem svetu toliko težav, ker smo izgubili povezanost z zemljo. Ne spoštujemo je več, tako tudi ne spoštujemo več svojega telesa in njegovega naravnega ritma.«

Ezard je posvetil svoje življenje temu, da ljudem in naravi pomaga povrniti ravnovesje. V Ljubljano prihaja že več let, ker se je lepo ujel s Slovenci, ki radi obiščejo njihove tretmaje. Ezardu je v Sloveniji všeč tudi narava in se veseli izletov. Od obiska pričakuje, da bo s sestro pomagal čim več ljudem, da jih bo še več seznanjenih z njihovo kulturo in običaji ter da bo čim več ljudi slišalo maorske nasvete in spoznalo tehnike za kvalitetnejše življenje in večjo povezanost z naravo. 

Igor Štrucelj, celostni terapevt: "Več ko je v nas nakopičenih bremen, stresa, potlačenih in zanikanih čustev in konfliktov, intenzivnejši bo odziv na zdravljenje."

Tudi gostitelj je zdravilec

V Slovenijo Maori že vsa leta prihajajo na povabilo Igorja Šturclja, priznanega celostnega terapevta, ki je tudi sam navdušenec nad maorsko tradicijo. »Pred leti se je spontano pojavila želja, da bi jih srečal in morda organiziral predstavitev njihovih plesov in pesmi. Nato pa mi je znanec sporočil, da ena skupina Maorov potuje po Evropi in opravlja njihovo tradicionalno zdravljenje. Takoj sem jih povabil in organiziral srečanja. Prvo sodelovanje se mi je zdelo kar zaminivo, ker je njihova kultura posebna in delujejo po drugačnih principih, kot mi v 'zahodnem' svetu,« pripoveduje Igor in prizna, kako je bil ob prvem srečanu kljub številnim lastnim izkušnjam, ki jih ima z zdraviteljstvom, tudi sam presenečen, saj so mu takoj vzbudili zaupanje. »Njihovo delo je zelo konkretno in intenzivno, in že ko vidim, kakšne reakcije imajo ljudje med terapijo in po njej, je to nekaj, kar ti da vedeti, da je njihov pristop učinkovit. Kasneje sem spraševal udeležence po njihovih izkušnjah in mnogo jih je povedalo, da so se jim stvari zelo popravile in spremenile in da se je proces dogajal še več mesecev po tretmaju.«

Pa je tudi on kdaj Maore prosil za pomoč? Pravi, da specifičnega problema, ki bi ga imel, niso reševali, je pa neprecenljivo, kako so mu pomagali razširiti pogled na življenje, človeka, zdravljenje in  terapevtsko delovanje.