Lepotni nasveti

Starost, ti pa kar lepo počakaj!

jz/Zarja
26. 5. 2016, 12.09
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Časa ne moremo ustaviti – pa saj ga niti ne želimo.

Zagotovo pa si želimo preprečiti vpliv, ki ga ima čas na naš videz. Najbolj škodi koži. Zato je v zreli dobi potrebna letom prilagojena nega, prilagoditi pa je treba tudi ličenje.

Gladko čelo

Gube na čelu ustvarjajo vtis namrgodenosti, zato jih je najbolje čim učinkoviteje gladiti. Pri tem nam bodo v pomoč kreme, ki vsebujejo biotulin. Rezultat je viden že po eni uri, koža pa ostane napeta ves večer. To je vsekakor dobrodošla pomoč za posebne priložnosti, ko želimo zablesteti. Za nekoliko daljši učinek pa se najbolje obnese postopek z botoksom. Tega vbrizgajo v mišičje pod kožo, ki se zaradi tega napne, posledično pa je bolj napeta in gladka tudi koža. En poseg zdrži šest mesecev.

Primerno ličenje: Na čelo, v katero so že zarezane starostne gube, nikar ne nanašajmo preveč pudra, saj jih bo le poudaril. Velja torej pravilo manj je več!

Drobne pore

Pore se širijo predvsem takrat, ko koži primanjkuje vlage. Zaradi povečanih por pa je koža videti starejša in predvsem nečista. Negujemo jo s hidratantno kremo, ves čas pa skrbimo tudi za to, da popijemo dovolj tekočine. Dolgoročno torej pomagajo specializirane kreme in serumi, ki vsebujejo matirane pigmente, priporočljiv je tudi reden piling. Zvijača, ki učinkuje v trenutku, pa je preprosta in poceni: obraz si poškropimo s hladno vodo, saj mraz skrči pore.

Primerno ličenje: Pred nanosom kakršnega koli ličila je treba uporabiti dobro podlago in puder z močnim učinkom prekrivanja. Uporabljamo ličila s pudrnimi pigmenti.

Lep nasmeh

Razpokani ustni kotički so lahko posledica pomanjkanja mineralov, npr. cinka ali vitamina B12. Neprijetnost lahko ublažimo z redno uporabo negovalnega voska za ustnice, koristi pa tudi izpiranje z žajbljem, najbolje pred spanjem. Priporočljive so vitaminske ampule.

Primerno ličenje: Na ustne kotičke si s koščkom vate previdno nanesemo plast pudra, da prikrijemo rdečico. Z napudrano vato le narahlo tapkajmo po razpokanem predelu, nikar ne drgnimo!

Povešene veke

Če je spodnji del zgornje veke komaj viden, ker je čezenj povešen zgornji del veke, deluje pogled zaspano in utrujeno. Te težave ni mogoče ublažiti s kremo, obstajajo pa posebni izdelki za osvežitev oči, ki vsebujejo sestavine proti staranju. Imajo hladno masažno kroglico, ki oko osveži, tako da je pogled po nanosu videti bolj spočit.

Primerno ličenje: Tovrstne težave najbolje rešujemo prav z ličili. Osnovni ton senčila naj bo svetle, najbolje roza barve. Vso gornjo veko osenčimo v tem tonu, nad pregibom veke pa narišemo lok v nekoliko temnejšem tonu, npr. rjavem. Rob loka naj ne bo ostro zarisan, bolje je, če je zmehčan in zabrisan. Trepalnice obilno poudarimo s črno maskaro.

Manj gubic okoli oči

Smejalne gubice se okoli oči razpirajo kot majhna pahljača. A te ne potrebujemo. S kremami, ki vežejo nase vlago, lahko učinkovito zgladimo kožo okoli oči. Najboljše so s hialuronsko kislino. Pa še dodaten nasvet: pred nanosom kreme uporabimo serum ali vlažilno ampulo in si jo s tapkanjem nežno vtrimo v kožo.

Primerno ličenje: Pred ličili si nanesemo dobro podlago z protistarostnim učinkom, ki bo prikrila nepravilnosti na koži in omogočila, da bodo ličila na suhi koži dlje brezhibna ter se ne bodo razmazala.

Svež pogled

Kolobarje okoli oči najbolje preženemo s kremami, bogatimi z vitaminom A (retinol) ali izvlečkom arnike. Te posvetlijo kožo in pospešujejo proizvodnjo kolagena. Koža bo videti zglajena od znotraj. Najbolje je, če jih hranimo v hladilniku, saj bodo ohlajene imele še močnejši osvežitveni učinek.

Primerno ličenje: Treba je malo pogoljufati! Prav pride korektor z mikropigmenti v rožnatih tonih. Nanesemo si ga z rahlim tapkanjem s prstnimi blazinicami.

Polne ustnice

Pri vsakodnevni redni negi obraza ne smemo zanemariti ustnic – tudi njih obilno natremo s kremo. Tako ostanejo nežne, gladke in polne. Najboljša je nega z balzamom, ki vsebuje karitejevo maslo, jojobino olje ali pantenol. Iz zalog v kuhinji pa je za nego ustnic zelo primeren – med.

Primerno ličenje: Preden si našminkamo ustnice, nanje nanesemo plast podlage za ličenje. Nato jih s svinčnikom v barvi kože najprej obrobimo, nato pa cele pobarvamo. Tako preprečimo nabiranje šminke v gubicah. Šele nato se našminkamo.

Napeta brada

Podbradka se seveda ne da odstraniti z nobeno kremo. Pomaga pa – ščipanje. Natančneje povedano: redna masaža s prstnimi konicami, ki spominja na ščipanje. Začnemo na sredini brade ter si s palcem in kazalcem na rahlo ščipamo kožo, nato se pomikamo vzdolž spodnje čeljustne kosti. S tem pospešimo prekrvitev, masažo pa izvajamo vsak dan zjutraj vsaj minuto ali dve.

Primerno ličenje: Kožo na prehodu vratu v brado naličimo za odtenek temneje. To ustvari učinek umetne sence, ki nekoliko »skrije« podbradek oziroma ga naredi manj opaznega. Odtenek ne sme biti pretemen, saj bi bil preveč opazen in bi deloval »narisano«.