Varčevanje

Dobra naložba za zlata leta

Matija Kralj
26. 5. 2016, 11.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Seveda bo za finančno neodvisnost poskrbela redna pokojnina, a dodatno varčevanje je skoraj obvezno, da bomo imeli tudi na starost dovolj sredstev za življenjski slog, ki smo ga vajeni.

Dreamstime
Finančna neodvisnost v poznih letih je zelo pomembna.

Obstaja veliko različnih vrst varčevanja za starost in med množico različnih storitev (s po možnosti zelo mamljivimi obljubami) se je težko znajti. Zato je zelo pomembno, da smo dobro informirani in ne sklepamo prenagljenih odločitev.

Varčevanje, ki je primerno za nas 

Izbira ustrezne oblike varčevanja, ki nam bo najbolj ustrezala, je namreč odvisna od več dejavnikov:

● varnost in zaupanje ponudnika,
● donos (zajamčen ali pričakovan),
● prilagodljivost varčevanja (možnost dedovanja po varčevalcu, možnost mirovanja v primeru nezmožnosti plačevanja, izplačilo v enem kosu ali v obliki mesečne rente, čas izplačevanja mesečne rente),
● drugo (davčna olajšava, stroški oz. provizije, obdavčenost po izteku varčevanja …).

Klasične možnosti varčevanja 

Varčevanje v nogavici. Še vedno je ogromno ljudi, ki svoje prihranke hrani doma, kjer pa je denar izpostavljen tveganju kraje ali fizičnemu uničenju (recimo v požaru). Povrhu vsega se takšna sredstva nič ne obrestujejo oziroma zaradi inflacije izgubljajo svojo vrednost. Ne gre pa pozabiti tudi tega, da lahko ta denar kadar koli porabite za kaj drugega in dodatne vsote za pokojnino ne bo več.

Vezava na banki. Bančni depozit pravzaprav ni namenjen vplačevanju manjših vsot vsak mesec, ampak enkratnemu vplačilu večje vsote denarja, kjer lahko izbiramo med nespremenljivo in spremenljivo obrestno mero ter možnostjo vezave za različno dolgo časovno obdobje.

Vlaganje v sklade ali delnice. Zahteva precej finančnega znanja in pripravljenost na tveganje, saj pri takšni obliki varčevanja donos ni zajamčen.

Življenjsko zavarovanje. Pogosta naložba za finančno varnejšo starost in dolgoročna oblika varčevanja. Namenjeno je predvsem osebam, ki želijo finančno zaščititi svoje bližnje (največkrat mladoletne otroke) in sebe (v primeru težjih bolezni) ter hkrati varno varčevati.

Dodatno pokojninsko varčevanje. Je pravzaprav edina primerna oblika varčevanja za starost. Namen tovrstnega zavarovanja je namreč pokrivanje izpada dohodka po upokojitvi in čim prej začnemo z njim, tem boljše bo. Rezultati so namreč boljši na dolgi rok varčevanja, seveda pa je vsekakor boljše, da sploh začnemo varčevati – čeprav pozno, kot da sploh ne. Če vas skrbi, da zaradi posebnih okoliščin svoje vsakomesečne premije ne bi mogli plačevati, lahko z vplačili kadar koli začasno prekinete (jih daste v mirovanje), do takrat privarčevana sredstva pa se bodo še vedno plemenitila na vašem računu. Ko se boste upokojili, boste imeli tako na voljo dodaten kupček denarja – v obliki rente ali enkratnega izplačila. Ponudnikov dodatnega pokojninskega varčevanja je več, nekatera zavarovanja pa vam zagotavljajo tudi davčno olajšavo. Vsekakor se splača pred sklenitvijo dobro informirati in posvetovati na več koncih.