Rekreacija

Vadba s TRX trakovi: Zabavno, varno in učinkovito

Gregor Gruber
26. 5. 2016, 12.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Kako si izbrati primerno vadbo? Izbira je velika, ena izmed najboljših možnosti je vadba s TRX trakovi, ki je, kot pravi vaditeljica in inštruktorica fitnesa Metka Ceklin "priporočljiva za vse, mlade, mlade po srcu, gibljive in malo manj gibljive".

Studio Eviana
Z vadbo TRX lahko tudi uspešno hujšate, saj pri njej porabite veliko energije in pospešite presnovo.
Vadba poteka v Studiu Eviana v Trzinu.

Studio Eviana

Ker je za nekatere vadba TRX (total body resistance exercise) manj znana, najprej nekaj osnovnih značilnosti. Gre za vadbo, pri kateri obremenitev predstavlja lastna teža telesa. Vadeči si lahko sam prilagaja upor in položaj telesa, aktivirane pa so vse mišične skupine. Skratka, treniramo mišično vzdržljivost, koordinacijo, gibljivosti, ravnotežje in stabilizacijo trupa hkrati.

Vaje so varne, gibanje pa naravno

"V fitnesih pogosto ne vemo kako pravilno izvajati vaje in kaj sploh početi. Imamo ogromno naprav, kjer se moramo prestavljati iz ene na drugo, čakati na vrsto in to nam lahko vzame kar nekaj časa," pravi vaditeljica v Studiu Eviana Metka Ceklin in dodaja, da je po drugi strani pri vadbi s TRX trakovi gibanje naravno, predznanje ni potrebno, vaje so raznolike, težavnost pa si lahko s spremembo opore in naklona določi vsak sam.

Hit=biti fit
Vaje primerne za vse.

Primerno za vsa leta

Trening poteka eno uro. Najprej je potrebno ogreti vse mišične skupine in sklepe, nato pa sledijo vaje za trup, roke, hrbtne mišice in ravnotežje.

Pa je ta oblika rekreacije primerna zame, za moja leta, se lahko kdo vpraša. Metka pravi, da je: "Moja najstarejša stranka je stara 65 let in se dvakrat tedensko udeležuje vadb. Pri vadbi se prilagodimo vsakemu posebej. Vsak telovadi po svojih zmožnostih. Nikoli ne pretiravamo, zato delamo individualno in počasi, s prilagojeno intenziteto in številom ponovitev."

Ceklinova priporoča, da se s trakovi pozabavate dvakrat tedensko. Tako se telo najbolje navadi na gibanje. Nič pa ni narobe, če se vadb udeležite enkrat tedensko.

Studio Eviana
Vadba je primerna za ženske in moške.