Zdravje

Moške in ženske srčne razlike

U. B.
26. 5. 2016, 11.15
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Razlikam med moškim in ženskim srcem bi bilo smiselno prilagoditi tudi zdravljenje, ugotavljajo raziskovalci ameriškega inštituta John Hopkins.

Žensko in moško srce se starata drugače. Prav zato se morda bolezni, kot je srčno popuščanje, ne izražajo pri obeh spolih enako. 

Skoraj 3000 odraslih oseb (starih od 54 do 94 let) so v obdobju desetih let spremljali in ugotavljali spremembe na srcu, ki jih je pokazalo slikanje z magnetno resonanco (MR). Pri tem so opazili pomembne razlike med tem, kako se srce z leti spreminja pri moških in ženskah. Znanstveniki so opozorili, da tako pomembne biološke razlike kažejo tudi na potrebo po prilagoditvi zdravljenja glede na spol. Svoje izsledke so objavili v reviji Radiology (Radiologija).

Kot opisujejo, se glavna srčna votlina – levi prekat z leti zmanjša, zato v srce vstopi in izstopi manj krvi. Toda pri moških srčna mišica, ki obdaja to votlino, postaja večja in zadebeljena, pri ženskah pa ne ali se celo pomanjša. Za zmanjšanje tveganja kardiologi lahko predpišejo zdravilo, ki zmanjša debelino srčne mišice, ki pa glede na izsledke te raziskave ženskam ne prinaša enakih koristi kot moškim, razlagajo avtorji.