Rak jajčnikov

Pregled je Darji rešil življenje

J.P./STA
5. 5. 2016, 13.02
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Slovensko združenje za boj proti raku dojk Europa Donna in Onkološki inštitut Ljubljana sta ob svetovnem dnevu raka jajčnikov, ki bo 8. maja, pripravila okroglo mizo o tej vrsti raka, za katerim pri nas zboli okoli 155 žensk letno. Kot je dejala Mojca Senčar iz Europe Donne, gre za zelo zahrbtno bolezen, saj raka jajčnikov še vedno težko odkrijemo.

Facebook
Molanova je o procesu zdravljenja in okrevanja izdala knjigo Vem, da zmoreš Darja: Moje soočanje z rakom dojke.

Kot je ob robu okrogle mize pojasnila Senčarjeva, število bolnic z rakom jajčnikov v primerjavi s tistimi, ki zbolijo za rakom dojke, ni tako veliko, saj je slednjih skoraj 1300 na leto. "Vendar pa raka jajčnikov težje odkrijemo in največkrat ženske pridejo k zdravnikom, ko bolezen ni več omejena zgolj na jajčnik," je poudarila. Zdravljenje bolnic z rakom jajčnikov je tako veliko manj uspešno in je tudi preživetje bolnic z rakom jajčnikov veliko krajše, je dodala.

Senčarjeva je izpostavila, da se o raku jajčnikov veliko premalo ve, zato so se v združenju odločili, da pod svoje okrilje vzamejo bolnice z rakom jajčnikov in začnejo osveščati o tej bolezni. "Še posebno zato, ker sta rak jajčnikov in rak dojk hormonsko odvisni bolezni in ima mnogo žensk z rakom dojk lahko tudi raka jajčnikov," je dejala. Še posebej so izpostavljene tiste, ki imajo okvaro genov BRCA 1, BRCA 2.

Kot je pojasnila Senčarjeva, 40 do 60 odstotkov žensk z okvarjenim genom BRCA 1, BRCA 2 zboli za rakom jajčnikov, zato se tem bolnicam vedno priporoča preventivna odstranitev jajčnikov. Dodala je, da sicer bolj zbolevajo starejše ženske po 50. letu, vendar pa se na leta ne smemo ozirati.

Sprva ji niso verjeli

To dokazuje tudi primer danes 33-letne Darje Molan, ki je nosilka gena BRCA in je za rakom dojk zbolela pri 30 letih kot samska mama enoletne hčerke. Kot je pojasnila ob robu okrogle mize, je odkritje o njeni bolezni rešilo življenje tudi njeni mami, ki se je prav tako odločila za pregled. Ta je namreč pokazal, da ima raka jajčnikov, zato so ji te odstranili.

Molanova je pojasnila, da ji zdravniki sprva niso verjeli, da gre za raka, saj tisti na primarni ravni večkrat menijo, da gre za bolezen starejših. "Pa to ne drži, vse več mlajših žensk zboleva, okoli 70 žensk do 40. leta na leto zboli za rakom, kar 75 odstotkov teh pa imajo raka že razširjenega," je dejala.

Zdravniki so Molanovi tumor najprej odstranili, sredi zdravljenja s kemoterapijo pa je dobila še pozitiven izvid za gen BRCA. Po končani kemoterapiji je zato odstranila obe dojki, ker je imela 99 odstotkov možnosti, da se rak ponovi. Ko je za rakom na jajčnikih zbolela še njena mama, so se z zdravniki odločili, da bodo tudi njej odstranili jajcevode. Po 40. letu jo čaka še odstranitev jajčnikov, je pojasnila.

Molanova je sicer o procesu zdravljenja in okrevanja izdala knjigo Vem, da zmoreš Darja: Moje soočanje z rakom dojke, v kateri so zbrani njeni zapisi z bloga, ki ga je pisala v času zdravljenja, Knjigo je dopolnila še s strokovnim delom, kjer so zbrane pomembne informacije, ki bodo v pomoč posameznicam, ki so zbolele za rakom.