Klopni meningoencefalitis

Okuženo je lahko celo mleko

mk/Zarja
5. 5. 2016, 11.13
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Pomlad vabi v naravo. Narava pa skriva kar nekaj pasti. Najbrž ni Slovenca, ki ne bi vedel, kako zelo nevarni so klopi, saj so te male krvosesne živali okužene skoraj na celotnem ozemlju naše države. Zato vas zdravstveni delavci vabijo, da se cepite proti klopnemu meningoencefalitisu. Za tiste, ki sodijo v skupino bolj izpostavljenih, pa je cepljenje celo nujno.

svet24

Nikar ne mislite, da so klopi nekje daleč, v gozdu, da jih v vaši bližini ni. To namreč ne drži. Najdete jih lahko celo sredi Ljubljane. Oziroma vas najdejo oni. Zadnjič sem našla klopa na svojem mačku, pa živim sredi mesta. Kosmatinec sicer ne kaže kakšnih posebnih bolezenskih znakov, za ljudi pa je takšna najdba pomembno opozorilo: nevarnost je za vsakim vogalom.

Kot je znano, okuženi klopi prenašajo klopni meningoencefalitis, hudo bolezen možganov. Prav tako vas lahko okužijo z borelijo. Tisto, kar je bilo za naše prebivalce še do nedavnega neznano in na meji verjetnega, pa je, da ni nujno, da vas ugrizne klop in boste zboleli. Pred nekaj leti so namreč poročali, da so se štirje okužili s klopnim meningoencefalitisom, ker so pili surovo mleko okužene koze. To pomeni, da je lahko okuženo tudi kravje in ovčje oziroma izdelki iz mleka teh živali. Ni malo tistih, ki so prepričani, da je pasterizirano (oziroma prekuhano) mleko slabše kakovosti kot surovo, neprekuhano oziroma tako, kot smo ga včasih od kmeta prinesli v posebnih kanglicah. Vprašanje je, ali je to res. Zanesljivo pa je tako mleko nevarnejše. Še posebej če se žival prosto pase. To pa je danes zaželeno, saj naj bi bile take živali bolj zdrave. Večinoma najbrž res, izjema pa so živali, ki jih je ugriznil okuženi klop.

O klopnem meningoencefalitisu je dobro vedeti, da se prvi znaki pokažejo v enem do dveh tednih po okužbi in da bolezen poteka v dveh fazah. V prvi so znaki podobni kot pri gripi, zato ljudje večinoma najprej pomislijo, da so zboleli za virozo: glavobol, vročina, splošno slabo počutje; sledi kratko obdobje navideznega izboljšanja, potem pa se začne druga faza z močnim glavobolom, slabostjo, bruhanjem, otrdelostjo vratu, tresenjem rok in motnjami koncentracije. Možna je tudi ohromitev dihalnih mišic. Bolezen je torej lahko smrtno nevarna.