KMETIJSTVO IN ZDRAVJE

Tudi v Sloveniji: herbicid povzroča raka, evropskih poslancev pa to ne moti

T L.
5. 5. 2016, 11.29
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Evropski poslanci želijo, da se glifosat, za katerega je potrjena povezanost z večjo verjetnostjo za nastanek nehodgkinovega limfoma, uporablja še (najmanj) sedem let.

sta
Domače izdelke povezujemo z večjo svežino in posledično s kakovostjo, vendar bodite previdni pri oznakah.

Evropejci so s peticijo prosili evroposlance, naj izglasujejo prepoved podaljšanja uporabe najbolj prodajanega herbicida glifosata na področju EU. Evropski poslanci želja državljanov, ki so podpisali peticijo, niso upoštevali, kot tudi ne odločitve Mednarodne agencija za raziskave raka (IARC), ki glifosat uvršča med rakotvorne snovi. Herbicid glifosat, ki ga v ZDA v kmetijstvu uporabljajo že okoli 40 let, v Sloveniji pa intenzivneje zadnjih 15 let.

V državah Evropske skupnosti (ES) znaša sprejemljivi dnevni odmerek glifosata za kratkotrajno in dolgotrajno peroralno izpostavljenost 0,5 mg/kg telesne mase/dan, piše slovenski Nacionalni inštitut za javno zdravje.

Monsanto o idealnem herbicidu

Največji proizvajalec omenjenega herbicida, Monsanto, ga je celo označeval za "idealen" herbicid, saj naj bi bil morilski le do rastlin, za ljudi, živali in okolico naj ne bi bil strupen. Vse več pa je bilo neodvisnih raziskav, ki so trdile, da je njegova uporaba škodljiva za zdravje. In lani je Mednarodna agencija za raziskave raka (IARC), ki deluje pod okriljem Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) glifosat uvrstila med snovi, ki so verjetno rakotvorne za ljudi. Agencija je namreč potrdila povezanost glifosata z večjo verjetnostjo za nastanek nehodgkinovega limfoma. 

Odločitev je v rokah Evropske komisije

Kljub temu so evropski poslanci na pobudo Evropske ljudske stranke (EPP) izglasovali dodatnih sedem let za glifosat na pobudo Evropske ljudske stranke (EPP) s 374 glasovi za, 225 proti in s 102 vzdržanima glasovoma. Odločitev Evropskega parlamenta je sicer nezavezujoča in je končna odločitev v rokah Evropske komisije.

NIJZ: Dokazi ne zadostujejo

Nacionalni inštitut za javno zdravje je marca letos, ko so v vzorcih nemškega piva našli sledi glifosata, o lanski odločitvi agencije IARC na spletni strani med drugim zapisal: "Ta odločitev je bila presenetljiva, saj je glifosat veljal za herbicid z relativno majhno nevarnostjo za zdravje ljudi. Strokovnjaki IARC so svojo odločitev sprejeli po pregledu epidemioloških, eksperimentalnih in mehanističnih študij. Po objavi IARC-ove odločitve so študije ponovno pregledali tudi strokovnjaki v posameznih državah članicah ES (vključno s Slovenijo), ki sodelujejo pri ocenah tveganja sredstev za zaščito rastlin v pred-registracijskem postopku. V epidemioloških študijah je bilo ugotovljeno nekoliko povečano tveganje za razvoj nehodgkinovega limfona (NHL), ki je vrsta raka krvotvornih organov in bezgavk, multiplega mieloma in glioma. Tveganje je bilo blago povečano v posameznih študijah kot tudi v meta-analizi vseh študij za NHL. Vendar z epidemiološkimi študijami običajno ugotavljamo povezavo med izpostavljenostjo in učinkom, le redko pa je možno z epidemiološkim študijami dokazati vzročnost.  Ključna pomanjkljivost obravnavanih epidemioloških študij je, da so bili preiskovanci izpostavljeni več sredstvom za zaščito rastlin hkrati in da so bili izpostavljeni pripravkom, ki vedno vsebujejo tudi dodatke (npr. izopropilamin, sredstva za zmanjševanje površinske napetosti, sredstva proti penjenju, barvila, biocide, anorganske ione) in nečistote, tako da v takih primerih učinka ne moremo pripisati samo eni snovi, torej v konkretnem primeru glifosatu. Podatki epidemioloških študij, na podlagi katerih je IARC sprejel svojo lansko odločitev, ne zadoščajo za razvrstitev glifosata kot rakotvornega, saj ni možno z zadostno gotovostjo izključiti naključja in vpliva drugih morebitnih dejavnikov vpliva."

Herbicid se še naprej uporablja na slovenskih pridelkih.