Tesnoba

Dr: Lu Li svetuje: Kako iz črne luknje?

dr. Lu Li
30. 4. 2016, 09.02
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Napadi tesnobe so žal vse bolj pogosti. Tudi naša bralka Mojca se je na kitajsko zdravnico obrnila po nasvet, ker jo že dalj časa muči tesnoba, pa tudi druge duševne težave, da se počuti, kot da je v črni luknji, iz katere nikakor ne more.

svet24
Velikokrat priporočam petje kakršnihkoli pesmi, tistih, ki so vam pri srcu, saj je določen ton povezan z določenim notranjim organom.

Spoštovana dr. Lu Li!

Stara sem 32 let. Že nekaj mesecev sem izjemno tesnobna. Nikakor se ne morem sprostiti, počutim se, kot da bi bilo celo telo v krču. Sem razdražljiva, hitro se razjezim in tudi zajokam. Takšne se ne poznam. Nenehno me je strah, da ne bom zmogla postoriti vsega, kot sem si zadala, in vedno mi primanjkuje časa.

Vem, da je težava v moji glavi, vendar se nikakor ne morem izkopati iz te črne luknje. S partnerjem se nenehno prepirava, pa sploh še nimava otrok. Res je, da sem tudi zelo obremenjena, ker imam bolne starše in jima veliko pomagam na domu.
Prosim za kakšen vaš super nasvet. Hvala.

Mojca

Odgovor

Jetra v telesu predstavljajo nekakšnega generala, saj so vse vodne poti pa tudi vitalna energija či pod budnim očesom tega organa.

Ga. ali gdč. Mojca, lepo pozdravljeni. 

Znašli ste se v vrtincu zakrčenih jeter, krepitve jetrnega ognja, nepretočnosti meridijanov ter primanjkljaja jetrne krvi. Tako se namreč glasi diagnoza po sistemu tradicionalne kitajske medicine.

Vse štiri omenjene stvari imajo izvor v enem samem organu – to so vaša jetra, ki so obremenjena, zato težko opravljajo svoje fiziološke funkcije. V zahodnem smislu z vašimi jetri ni prav nič narobe, ker pa so zakrčena, ustvarjajo lažni ogenj kot opozorilni znak, da jih je treba sprostiti prek živil, prehrane, dodatkov, zeliščnih formul, akupunkture, samomasaže ter gibanja, sproščanja in počitka.

Jetra v telesu predstavljajo nekakšnega generala, saj so seveda vse vodne poti pa tudi vitalna energija či pod budnim očesom tega organa (jetra nadzorujejo pretok telesnih tekočin in energije či). Trenutno je vaše telo v neravnovesju, nekje vlada prebitek energije, drugje primanjkljaj, elementa jin in jang zatorej ne delujeta složno in v harmoniji. Meridijani, kanali, po katerih potuje energija či, so nepretočni, slabša je tudi prekrvitev, zato imate občutek utesnjenosti, ste razdražljivi, napeti, nemirni in prepirljivi. Verjetno vam gre »vse na jetra«, kot pravite v Sloveniji.

Zelo bi vam priporočala nekaj obiskov akupunkture v kombinaciji z aurikuloterapijo in ventuzami, da omogočimo telesu normalen pretok in sprostimo živčno napetost. V takšnem (akutnem) stanju se rezultati pokažejo dokaj ali zelo hitro, saj ste tudi še zelo mladi. Priporočam vam, da kakšen mesec uživate formuli easeplus (jia wei xiao yao) in cyper form (yue ju), prav tako prevretek iz rožmarina. Dobrodošlo je tudi uživanje limon, limet, čaja iz belih kitajskih krizantem, mete, grozdja, kislega zelja, grenivke in češenj.

profimedia
Večkrat ko ton zapojete, bolj se stimulira organ in se pomiri, saj nanj vpliva kot nežna notranja masaža.

Iz telesa je treba pregnati umetni jetrni ogenj ter hkrati poskrbeti za čim boljše kroženje krvi in izločanje vlage iz telesa. Vsak dan si do trikrat masirajte ali s pritiski stimulirajte točke SP6 (san yin jiao), LR3 (tai chong) in LR1 (da dun).

Svetujem vam tudi petje vsaj 20 minut na dan, neprekinjeno. Velikokrat priporočam petje kakršnihkoli pesmi, tistih, ki so vam pri srcu, saj je določen ton povezan z določenim notranjim organom. Večkrat ko ton zapojete, bolj se stimulira organ in se pomiri, saj nanj vpliva kot nežna notranja masaža. Ton A (la) blagodejno vpliva na element lesa in z njim povezana jetra in žolčnik. Prav tako zvok »shhhhh«, ki je znan kot zdravilni zvok jeter.

profimedia
Pomaga vsakodnevno krtačenje las/lasišča, vendar naj krtača ne bo prenežna.

Predvsem potrebujete veliko gibanja, kot so ples, hitra hoja, lahek tek, plavanje, kolesarjenje. Tako boste sprostili stres in notranji nemir. Pomaga vam lahko vsakodnevno krtačenje las/lasišča, vendar naj krtača ne bo prenežna. Tako boste zajeli in stimulirali vse pomembne akupunkturne točke na glavi ter spodbudili pretočnost meridijanov in kolateral. Lahko se tudi udarjate (tapkate) po vsem telesu, še posebej po meridijanu žolčnika. Poskušajte zaspati ob rednih urah, če se le da, zaspite do 23. ure, saj se takrat odvijata uri za žolčnik (od 23. do 1. ure zjutraj). Živčni sistem se takrat najbolj umiri, kar vpliva na delovanje jeter.
Obiščite nas ali nas pokličite v našo ordinacijo Dao TKM v Ljubljani, da z vami podelim še kakšen nasvet.

Želim vam vse dobro!