Mononatrijev glutaminat

Eden izmed najhujših škodljivih dodatkov v hrani

Lara Jelen
25. 4. 2016, 07.02
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Dandanes se ne moremo pritoževati nad izbiro hrane, ki nam je na voljo. Lahko pa se pritožujemo nad njeno kakovostjo. Obstaja namreč ogromno živil, ki v sebi skrivajo škodljive snovi. Alja Dimic, certificirana prehranska terapevtka, članica največje ameriške dietetične organizacije ADA, nam je razkrila, katere so najbolj problematične.

Arhiv
Škodljive snovi so v skoraj vsakem izdelku, ki je predhodno pripravljen, obdelan ali predelan!

Arhiv
Alja Dimic svetuje: „Izogibajte se uporabi kečapa, majoneze, konzervirane hrane, kupljenega sladoleda, peciva ter celo dietne hrane in čajev.

Ob odgovorih Alje Dimic nam je bilo hitro jasno, da zdravju škodljive sestavine prehrambnih izdelkov najdemo skoraj povsod. »V sodobni, visoko procesirani in predelani hrani najpogosteje najdemo barvila, ojačevalce okusa, sladila, konzervanse in emulgatorje. Hrani jih dodajajo zato, da ima lepo strukturo in viskoznost, barvo, vonj, okus ter da živilom podaljšajo rok uporabe. Nahajajo se v kruhu, paštetah, salamah, omakah, siru, piškotih, čipsu, mešanicah začimb, industrijskih pijačah, marmeladah oziroma v skoraj vsakem izdelku, ki je predhodno pripravljen, obdelan ali predelan. Ti dodatki in emulgatorji pa povzročajo zasvojenost, prebavne težave, nihanje razpoloženja, glavobole, težave z zanositvijo, mišične krče, tesnobo, hiperaktivnost, povišan pritisk, debelost, zastajanje tekočin, vnetja in alergije. Prav tako jih povezujemo s kroničnimi obolenji in rakom, s težavami z jetri in ledvicami ter oslabljenim imunskim sistemom,« razkriva. Kapitalizem žal prodajo takšne osiromašene hrane, ki je lahko celo škodljiva za človeka, le še spodbuja, saj stremi k čim množičnejši prodaji, pri kateri se bolj gradi na kvantiteti kot na kvaliteti.

Eden izmed najhujših

Dimičeva kot eno izmed najbolj problematičnih sestavin, ki jo dodajajo prehrambnim izdelkom, izpostavi mononatrijev glutaminat. »Z njim povezujemo težave, kot so glavoboli, migrene, bruhanje, driska, astmatični napadi, kožni izpuščaji, razbijanje srca, napadi panike, depresija, zasoplost, težave z ravnotežjem, alergijski simptomi, zardevanje obraza, nihanje razpoloženja, vedenjske motnje (pri otrocih in najstnikih), duševna zmedenost, izcedek iz nosu, otečene oči, težave s prostato in uriniranjem, poškodbe ust, depresija in rak. Mononatrijev glutaminat je ojačevalec okusa, ki je dodan večini predelane in vnaprej pripravljene hrane ter je eden najbolj škodljivih prehranskih aditivov; nahaja se v vrečkah in pločevinkah juh, v krekerjih, piškotih, kruhu, mesu, solatnih prelivih, sirih, kitajski hrani, bombonih, zamrznjenih obrokih, konzervirani hrani, začimbah, čokoladnem mleku, otroški hrani, pasteriziranih izdelkih, nekaterih sojinih beljakovinah, čipsu, omakah …«

Za nameček pa se proizvajalci, ki ga uporabljajo v svojih izdelkih, nadvse trudijo, da bi ga v izdelek skrili. »Proizvajalci hrane vedo, da ljudje ne bi kupovali hrane, ki bi vsebovala MSG, in ga zato želijo skriti. Običajno ga ne najdemo na seznamu sestavin izdelkov. Obstaja 40 označenih sestavin, ki vsebujejo glutaminsko kislino, vendar tega iz njihovih imen ne moremo razbrati,« opozarja sogovornica.

Izogniti se mu je težko, a se da

Kako se torej izognemo mononatrijevemu glutaminatu? »Na splošno lahko predvidevamo, da vsaka predelana hrana vsebuje MSG, torej se temu strupu lahko izognete, če jeste svežo hrano. Pogosto se MSG skriva pod imeni, kot so kalcijev kazeinat, natrijev kazeinat, ekstrakt kvasa, sojin ekstrakt … Ima E-številke, ki so monokalijev glutamat E622, kalcijev diglutamat E623, magnezijev diglutamat E625. Neredko pa je MSG prikrit pod imenom 'ojačevalec okusa naravne arome'. Izogibajte se uporabi kečapa, majoneze, konzervirane hrane, kupljenega sladoleda, peciva ter celo dietne hrane in čajev. Veliko ga je v jušnih kockah, juhah iz vrečk, prelivih za solate, aromatičnih fermentiranih živilih in v sojini omaki,« pojasnjuje Dimičeva.