Zdravje

Prezgodnja puberteta – kaj pa zdaj?

Marija Šelek
23. 4. 2016, 12.51
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Če se prvi znaki pubertete, kot so povečanje mod, pojav žleznega tkiva prsi, poraščenost po hormonsko odvisnih delih telesa (spolovilo, pazduhe), pri deklicah pojavijo pred 8. letom, pri dečkih pa pred 9. letom, gre lahko za prezgodnjo puberteto.

Profimedia

V določenih primerih morajo takšnemu otroku predpisati hormonsko terapijo, včasih pa je lahko prezgodnji razvoj znak za resnejšo bolezen. Zato ob tem ne gre zgolj zamahniti z roko.

Dozorevanje skeleta

Pri dečkih je očiten znak prezgodnje pubertete ta, da začno rasti moda, pri deklicah začno rasti prsi. Vsaka puberteta se začne tako, in če se začne pri deklicah pred osmim letom in pri dečkih pred devetim, je to prezgodnji razvoj in je prav, da peljejo starši otroka k zdravniku. Ta bo otroka po pregledu napotil do specialista, ki bo odredil nadaljnje preiskave. "Najprej pogledamo, ali gre res za znake pubertete, nato preverjamo, kako napredujejo – včasih gre tudi za nekaj prehodnega in se znaki pozneje umirijo. Na podlagi kliničnega poteka in dodatnih preiskav se odločimo glede ukrepov," razloži doc. dr. Magdalena Avbelj Stefanija s Kliničnega oddelka za endokrinologijo, diabetes in presnovne bolezni Pediatrične klinike UKC Ljubljana.

Preiskave zajemajo krvne preiskave, pogosto pa tudi rentgensko slikanje zapestja, saj je pomemben kazalnik razvoja dozorelost zapestnih koščic, iz česar se določi skeletna starost. "Spolni hormoni namreč vplivajo na dozorevanje skeleta, zato lahko iz tega posredno sklepamo o čezmernem izločanju spolnih hormonov." 

Otrok neha rasti

Posledice zgodnejšega pubertetnega razvoja so, da otrok neha rasti zelo zgodaj, zato njegova končna višina ni tolikšna, kot bi lahko bila, če bi se puberteta začela v nekem pravem času. "Ukrepamo torej zato, da telesni razvoj poteče v primerni starosti in da bo končna višina primerna. S preiskavami lahko razkrijemo resno bolezen, ki je morda v ozadju prezgodnjega razvoja. V nekaterih primerih je namreč prezgoden razvoj kazalnik resnejše bolezni," pojasnjuje dr. Avbelj Stefanija.

Da bi ustavili prehiter razvoj, se morajo pri nekaterih otrocih odločiti za terapijo. "Puberteto ustavljamo s hormonskim zdravljenjem, ki je izrazito ciljano in vpliva na to, da uspavamo oziroma začasno zablokiramo hormonsko os, ki se je iz nekega (večkrat nepojasnjenega) vzroka prezgodaj prebudila. Ko takšno zdravljenje po določenem času odtegnemo, se razvoj spet normalno nadaljuje."

Profimedia
Pomembno je, da ima otrok pozitivno družbo in da ga kot starši pravilno usmerjamo. Predvsem pa otroka vedno obravnavajmo s spoštovanjem.

Premik v letih

Začetek pubertete se je že pred leti pomaknil na zgodnejše obdobje. Tako se v povprečju puberteta pri deklicah začne pri desetih, pri dečkih pa pri enajstih letih. Prezgodnje pubertete je od 3- do 23-krat več pri deklicah kot pri dečkih. In strokovnjaki vzrokov za to ne poznajo.

Med dejavniki za prezgodnjo puberteto je čezmerna teža, ki lahko nekoliko pospeši začetek pubertete, govori pa se tudi o vplivu hormonskih motilcev in vplivu odsotnosti očeta. Če želite otroku omogočiti čim bolj zdrav razvoj, poskušajte živeti kolikor se da zdravo (ustrezna prehrana in veliko gibanja). 

So lahko otroci, ki so v prezgodnji puberteti, bolj agresivni?

"Res je, da hormoni vplivajo na dozorevanje živčevja v tistem času, vendar na agresivnost ni treba vedno gledati negativno. Agresivnost je lahko tudi zdrava, je del razvoja. Otroci z zgodnejšim razvojem so zaradi mladosti manj psihološko zreli in se manj kritično uklonijo slabim vplivom. Vsekakor prezgodnja puberteta sama po sebi še ne pomeni vedenjskih težav. Bistven vpliv na psihološki razvoj v adolescenci imajo starši z vzgojo, komunikacijo in prisotnostjo, poznavanjem otrokovih aktivnosti. Pomembno je, da ima otrok pozitivno družbo in da ga kot starši pravilno usmerjamo. Predvsem pa otroka vedno obravnavajmo s spoštovanjem," odgovarja dr. Avbelj Stefanija.