Za dobro počutje je to izvrstno, nosi pa žal tudi manj poznano tveganje za okužbo, ki lahko povzroči resno bolezen. Krivci so klopi.

Ena izmed bolezni, ki jo lahko prenašajo klopi, je klopni meningoencefalitis (KME). Sezona za okužbo s to virusno boleznijo osrednjega živčevja, ki lahko povzroči resne zdravstvene zaplete, se je že začela. In bo v polnem teku vse do pozne jeseni. 

profimedia-0280776016

Večina ljudi tveganja za okužbo z virusom KME ne jemlje resno, saj statistično gledano ni tako zelo pogosto. Mogoče pa bi začeli razmišljati drugače, če bi bili mi ali naš otrok eden izmed od 5 do 10 bolnikov s hudo obliko KME, ki se vsako leto zdravijo na Oddelku za intenzivno terapijo Klinike za infekcijske bolezni in vročinska stanja UKC Ljubljana. "Ti bolniki imajo hujše motnje zavesti do kome, možgansko oteklino, pogosto pa tudi ohromitve dihalnih mišic ali drugih mišičnih skupin," pove dr. Milica Lukić, specialistka infektologije in intenzivne medicine z UKC LJubljana. In, kot pove, jih veliko po dolgotrajnem zdravljenju trpi za trajnimi posledicami, kot so glavoboli, zmanjšana delovna sposobnost, zmanjšana sposobnost zbranosti, pareze (delne ohromelosti), pa tudi ohromelost.

Kaj je klopni meningoencefalitis (KME)? 
Klopni menigoencefalitis je virusna bolezen osrednjega živčevja, ki se prenaša z vbodom okuženega klopa. Ogroža predvsem ljudi, ki se v obdobju aktivnosti klopov, ki traja od februarja do novembra, zadržujejo v naravnih žariščih bolezni - klopi se nahajajo predvsem v gozdni podrasti, grmovju vlažnih mešanih gozdov, v travi in celo na vrtu.


Trajne posledice KME ima do 58 % bolnikov
Prvi znaki klopnega meningoencefalitisa so podobni gripi in se pojavijo od sedem do štirinajst dni po okužbi. Pri človeku se lahko pojavi utrujenost, slabo počutje, bolečine v mišicah, vročina in glavobol.

Sledi prosti interval, ki traja od nekaj dni do tri tedne, ko se bolniku zdi, da je že bolje. Vendar se v drugi fazi bolezen pokaže v vsej svoji razdiralni moči. V drugi fazi lahko namreč nastopijo znaki, značilni za meningitis, kot so visoka temperatura, močan glavobol, slabost in bruhanje, lahko celo nezavest in smrt.

Trajne posledice se pojavljajo pri 35 do 58 odstotkih bolnikov, ki so preboleli to bolezen. Posledice močno vplivajo na kakovost življenja, povzročajo dolgotrajno bolnišnično zdravljenje in rehabilitacijo.

Cepljenje je najbolj učinkovit ukrep za zaščito pred KME
Ker zdravila za KME ne poznamo, lahko zdravimo le simptome okužbe. Zato je cepljenje najbolj učinkovit ukrep za zaščito pred klopnim meningoencefalitisom, poudarjajo strokovnjaki. Cepivo je varno in učinkovito. Cepljenje proti KME je priporočljivo vsem osebam od enega leta starosti, ki se gibljejo ali živijo v območju, kjer je klopni meningoencefalitis endemičen (previdnost velja po vsej Sloveniji).

0deff5beda7343f8c6f71eb26cc89431


Za polno zaščito so nujni osvežitveni odmerki
Po osnovnem cepljenju (podrobneje predstavljeno v sliki Običajna shema cepljenja) je nujno treba poskrbeti za osvežitvene odmerke cepiva proti KME. Če se presledek med katerima koli odmerkoma podaljša, je lahko posameznik v vmesnem obdobju nezadostno zaščiten pred okužbo. Pravilni presledki med cepljenjem so zato ključni za ustrezno zaščito pred KME.

cepilna shema KME