Dr. Lu Li svetuje

Bolečine okoli pasu

dr. Lu Li
24. 4. 2016, 08.31
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Včasih poznamo vzrok bolečin, zgodi pa se tudi, da pravega vzroka težav sami ne najdemo. Tako je tudi v primeru naše bralke Lucije, ki je kitajsko zdravnico dr. Lu Li prosila za pomoč pri diagnosticiranju; seveda ji bodo prišli prav tudi nasveti, kako težave odpraviti.

profimedia
“Če bi natančneje opisali bolečino in napisali, ali se pojavlja intenzivneje, kadar ste pod stresom ali nemirni, bi vam lahko svetovala podrobneje."

Spoštovana dr. Lu Li!
Stara sem malo čez 40 let. Že dva meseca čutim bolečine okoli pasu. Bolečina se dopoldne začne desno od želodca, pri žlički, ter se razboli vse do predela ledvic na križu. Želodčne kisline nimam povišane, prav tako sem opravila ultrazvok ledvic in ni pokazal peska ali kamenčkov. Od kod izvira ta bolečina? Je rahlo zbadajoča, pulziranje sčasoma izzveni in na tem predelu ostane le še top občutek, ki se prek noči očitno umiri in se naslednji dan dopoldne ponovi. Prehrano imam redno in zdravo. Ne pomnim, da bi zadnje čase v življenje uvajala kakšne drastične spremembe.

Prosim za odgovor in pomoč. Hvala.
Lucija


Gospa Lucija, lepo pozdravljeni!
Kot veliko ljudi v spomladanskem času imate tudi vi težave, ki so po tradicionalni kitajski medicini povezane s fiziološkimi funkcijami jeter in vranice. Gre predvsem za to, da trenutno v vašem telesu vlada prebitek jetrnega ognja, kar blokira pretočnost jetrnega in žolčnega meridijana. Kadar sta meridijana nepretočna, se navzven pokaže bolečina, ki je lahko topa, pulzirajoča, lahko se na določene intervale ponavlja, seli ali je celo konstantno prisotna. Bolečina nam pokaže, kako se jetrni ogenj giba v telesu, kje zastaja in kam se seli. Ponoči, ko se živčni sistem umiri in se ogenj razprši, se tudi vaše stanje umiri. Zato je dobro in pomembno, da čim večkrat na dan izvajate sprostitvene tehnike; te bodo pripomogle, da se bo ujeta vitalna energija či začela razprševati prek meridijanov.

profimedia
Čaj iz rožmarina izvrstno pomirja jetra.

Vranica, ki z jetri tvori par, je zaradi prebitka ognja oslabljena in težko proizvaja zadostno količino vitalne energije či, zato je priporočljivo, da hkrati ko pomirjate jetra, krepite vranico, saj se organa sicer nadzorujeta in krepita tudi med seboj, v vašem primeru pa se blokirata. Vsak dan si od dva- do trikrat krepko stimulirajte meridijan žolčnika tako, da s pestjo udarjate vse od gležnjev do kolkov. Prav tako si dobro pregnetite predel od desnega rebrnega loka (pri jetrih) do levega loka (nekje do vranice). Gnetite se s srednje močnimi gibi, in kjer vas najbolj boli ali tišči, pregnetite še bolj intenzivno. Tehniko lahko izvajate večkrat na dan po nekaj minut, neprekinjeno. Tako boste sprostili jetrni in žolčni meridijan, kar bo sprostilo tudi bolečino.

Če bi natančneje opisali bolečino in napisali, ali se pojavlja intenzivneje, kadar ste pod stresom ali nemirni, bi vam lahko svetovala podrobneje. Poskušajte jesti tudi kisle stvari ter uživati čaj iz rožmarina, ki pomirja jetra. V deciliter mlačne vode lahko primešate žličko jabolčnega kisa in to popijete po obroku, ne na tešče. Zeliščni formuli, ki bi vam pomagali, se imenujeta cyper form (pomirja jetra ter iz telesa razpršuje vlago in druge škodljive vplive) in easeplus form (uravnava delovanje jeter). Vsak dan popijte skodelico čaja iz belih kitajskih krizantem, dodate jim lahko deset gramov jagod goji. Tudi prevretek iz posušene kitajske slive (dark plum fruit ali wu mei) tonificira jetra, vranico, pljuča ter spodbuja pretok telesnih tekočin. Po okusu so malce kiselkaste.

S pritiski si stimulirajte točki GB31 in LV14.

Priporočam vam, da opravite nekaj terapij z akupunkturo in mogoče še s kakšno kombinacijo. Če vam čas dopušča, nas obiščite ali pokličite v našo ordinacijo Dao TKM v Ljubljani.
Želim vam vse dobro! 

profimedia
Strokovnjaki priporočajo tudi jabolčni kis.