Testosteron zmanjša tveganje za srčni napad

sta/uk
17. 4. 2016, 11.13
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Danes se ogromno ljudi spopada z boleznimi srca in ožilja. Zaradi tega se zdravniki in znanstveniki trudijo, da bi zmanjšali tveganje ali pa celo našli zdravilo. Mogoče lahko pomaga testosteron.

Pri starejših moških, ki imajo zamašene žile, bi lahko testosteron zmanjševal tveganje za srčni napad, je pokazala študija, ki jo je na vzorcu 755 moških s koronarno srčno boleznijo in nizkim testosteronom, starih med 58 in 78 let, opravil zdravstveni inštitut Intermountain Medical Center Heart Institute iz ameriškega Salt Lake Cityja. 

Testosteron je mogoče rešitev za bolezni srca in ožilja.

ŠTUDIJA 

Pri moških s hudo koronarno srčno boleznijo, ki niso jemali testosterona, je bila verjetnost, da bodo utrpeli srčni napad ali kap oziroma da bodo zaradi srčno-žilnega dogodka umrli, 80 odstotkov večja. Po letu dni je tako imenovani hujši srčno-žilni dogodek doživelo 64 bolnikov, ki niso jemali hormonskih dodatkov, in 21 bolnikov, ki so prejemali testosteron. Po treh letih je med tistimi, ki niso prejemali hormona, hujši srčno-žilni dogodek doživelo 125 bolnikov, med tistimi, ki so ga, pa 60.

REŠITEV 

»Čeprav študija kaže, da bi lahko moške z nižjo ravnjo hormona, ki imajo koronarno srčno bolezen, zaščitili z nadomestnim testosteronom, gre za opazovalno študijo, ki ne ponuja dovolj dokazov, da bi lahko spremenili priporočila za zdravljenje,« je opozoril kardiolog Brent Muhlestein z inštituta v Salt Lake Cityju. Dodal je, da to utemeljuje potrebo po kliničnih preizkusih, ki bi potrdili rezultate študije. Trenutno sicer testosteron obravnavajo kot škodljivega za srce, zaradi česar morajo od lanskega leta proizvajalci hormonskih dodatkov v ZDA na izdelkih označiti nevarnosti, ki jih povzroča testosteron. Ali bo zdravilo za preprečitev teh bolezni kmalu odkrito, pa bomo videli v prihodnosti.