Zdravje

Če želimo izgubiti le nekaj kilogramov

pl
3. 4. 2016, 13.29
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Pomlad je tukaj, z njo pa tudi tisoč in ena dieta, s katero bomo želeli na hitro izgubiti odvečne kilograme, ki smo jih pridelali čez zimo. Katera dieta je najboljša in katera deluje? Kako obdržati zdravo telesno težo?

svet24
Lažje je shujšati, kakor potem to zdravo telesno težo obdržati.

Prihajajo toplejši dnevi, odvrgli bomo topla oblačila, s tem pa pokazali tudi, koliko odvečnih kilogramov smo čez zimo pridobili. Da bi se jih hitro znebili, največkrat poskušamo z raznoraznimi dietami. A te so primerne le za tiste, ki želijo izgubiti kilogram ali dva. Če morate izgubiti več kot pet kilogramov, pa je bolje, da se jim izogibate. 

»Raje se odločite za pregled svojih prehranjevalnih navad. Na podlagi tega lahko ocenimo, katera navada ali hrana škoduje in jo nato počasi izločimo iz jedilnika ali jo kombiniramo tako, da nam ne povzroča težav,« svetuje nutricistka Mojca Cepuš. In pojasnjuje še, da se diet po navadi ne moremo držati vse življenje. »Svojim klientom vedno povem, da je, ko se odločajo za dieto, pomembno samo eno vprašanje, ki si ga morajo zastaviti, če želijo ugotoviti, ali je ta dieta za njih ali ne. To vprašanje se glasi: 'Ali bom lahko tako jedel vse življenje?' Če samo podvomimo o tem, potem izbrana dieta ni za vas.«

Leta niso ovira za hujšanje. Z leti ni nič težje, če poznamo nekaj trikov, saj so pravila hujšanja malce drugačna. 

Hiter metabolizem

Nasveti za hujšanje priporočajo tudi, da pospešimo svoj metabolizem, če želimo hitreje shujšati. »Če si besedo metabolizem izposodimo in želimo s tem opisati mehanizme, ki nam pomagajo hujšati … potem lahko metabolizem pospešimo z gibanjem, hrano, ki nam dviguje temperaturo, bolj beljakovinsko hrano, uživanjem rezistenčnega škroba v hrani z visokim deležem ogljikovih hidratov, zelenjavo …« pojasnjuje Cepuševa.

Obdržati zdravo težo

Lažje je shujšati, kakor potem to zdravo telesno težo obdržati. Tisti, ki hujšajo, to dobro vedo. Najprej vam uspe shujšati pet kilogramov, a kaj ko jih še hitreje dobite nazaj. Zakaj je tako? Cepuševa pravi, da zato, ker ljudje vedno iščemo bližnjice in čudežne tabletke oziroma diete. Tega pa žal ni.

profimedia
Naše telo dobro ve, kdaj jemo sladkor in kdaj nadomestke sladkorja. Tudi med hujšanjem si lahko privoščimo sladkarije.

Pravilna prehrana 

Če si omislimo dieto, je zelo pomembno tudi, da se že med njo učimo pravilno jesti. Če dieta ne vsebuje hrane, ki jo imate radi, ste obsojeni na neuspeh. Prav tako dolgoročnih uspehov ne bo, če boste uživali nadomestke in želeli telo pretentati, da jeste sladko, slano, mastno … Telo ve, kdaj mu ponudimo pravo maščobo in kdaj samo kremast masten okus, prav tako ve, kdaj jemo sladkor in kdaj samo sladek okus.

 Ob dobrem jedilniku lahko še vedno hujšamo okoli en kilogram na teden, brez lakote seveda. 

»Rešitev se po mojem mnenju ne skriva v nadomestkih – posledice odločitve, da moramo jesti manj mastno hrano, vidimo zdaj –, ampak v količini zaužitih hranil. Že nekaj časa zaskrbljeno spremljam množični pregon ogljikovih hidratov v prehrani. V praksi pa je žal tako, da jih ljudje prej ali slej začno jesti in tu se pojavi jojo efekt. Med dieto se je treba naučiti funkcij živil in jih uživati v skladu s tem. Na shujševalni dieti lahko jemo vse, kruh, banane, krompir, lahko jemo tudi vsak dan, enkrat do dvakrat na teden tudi sladkarije. Narediti moramo red, jesti premišljeno in predvsem pojesti velike količine zelenjave. Uživanje le te, zelo pospeši hujšanje,« svetuje nutricistka.