Zdravje

Zdravimo se lahko za mizo

sn
2. 4. 2016, 10.33
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Vsak dan jemo – zdravo ali manj zdravo, včasih celo hrano, za katero nam je jasno, da je škodljiva. Tokrat pa vam predstavljamo sadeže in plodove, ki jih lahko označimo kot zdravilne.

Profimedia
Vsaka jagoda je podobna krvni celici. Grozdje je vitalna hrana za srce in kri.

Navsezadnje sta sveže sadje in zelenjava za naš organizem vsestransko priporočljiva, a nekatere vrste še posebej za določen organ.

Govorica narave

Narava nam govori na svoj način, in če poznamo njen jezik, lahko enostavno koristimo njene darove. Z nami komunicira prek oblik, kar so vedeli in uporabljali znani zdravilci v evropski tradicionalni medicini v 17. in 18. stoletju. Preučevali so rastline glede na njihovo obliko in te oblike povezovali z oblikami organov v človeškem telesu. Tudi vzhodnjaške tradicionalne medicine so ugotavljale in potrjevale dobrobit določenih oblik sadja in zelenjave za telesne organe podobnih oblik.

Sveža sadje in zelenjava sta za človeški organizem zlata vredna.

Jasno na pogled

Rezina korenja je videti kot človeško oko. Korenje v resnici spodbuja dotok krvi v oko in izboljšuje funkcije očesa.

Paradižnik ima štiri komore in je rdeče barve – kot naše srce. Raziskave so pokazale, da paradižnik vsebuje likotin, ki dobro vpliva na srce in kri v njem.

Grozdne jagode rastejo v grozdu, ki ima obliko srca. Vsaka jagoda je podobna krvni celici. Grozdje je vitalna hrana za srce in kri.

Orehovo jedro je videti kot naši možgani. Oreh je sestavljen iz desne in leve polovice, ima zgornje velike in spodnje male »možgane«. Oreh s svojimi več kot tridesetimi nevrotransmiterji spodbuja razvoj in delovanje možganov.

Zrna fižola imajo zelo podobno obliko kot naše ledvice. In res fižol pomaga pri zdravljenju ledvic in spodbuja njihovo delovanje.

Stebla zelene in rabarbare so podobna našim kostem. Njihovo uživanje krepi kosti. Zanimivo in fascinantno je dejstvo, da kosti vsebujejo 23 odstotkov natrija; prav toliko ga vsebujeta tudi zelena in rabarbara.

Jajčevci, avokado in hruške dobro vplivajo na zdravje maternice in materničnega vratu, tudi obliko imajo tako. Novejše raziskave so dokazale, da uživanje enega avokada na teden uravnoteži ženske hormone, pri nosečnicah uravnava otrokovo porodno težo in preprečuje nastanek raka materničnega vratu.

Fige so polne semen in rastejo v parih. Spodbujajo gibljivost moških spermijev in vplivajo na povečanje njihovega števila. Dobro vplivajo tudi na moško plodnost.

Grenivke, pomaranče in limone so po svoji obliki podobne ženskim mlečnim žlezam, spodbujajo pa limfni pretok v prsih.