Zdravje

Banane niso samo za opice

Milka Krapež/revija Zarja
27. 12. 2015, 10.13
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Rajski sadež: je bilo jabolko ali banana?

Znanstveniki so v številnih raziskavah ugotovili, da so banane med najkoristnejšimi sadeži. Znižujejo krvni tlak, vzdržujejo enakomerno raven sladkorja v krvi, preprečujejo raka pri otrocih in odraslih ter vplivajo na veliko procesov v telesu, ki so pomembni za ohranjanje zdravja.

Če jeste banane med obroki, se krvni sladkor stabilizira, kar je za zdravje zelo pomembno. Poleg tega se zmanjša jutranja slabost (to bo zanimalo predvsem nosečnice). 

Namesto jabolka banana? Banane jedo ljudje po vsem svetu. Sodijo med najširše uporabljene sadeže v človeški prehrani. Američani jih, na primer, pojedo več kot jabolk in pomaranč skupaj. Vsebujejo veliko hranil, so praktične, ker imajo svojo lastno »embalažo« in so zelo primerne za potovanja. Nekateri znanstveniki so prepričani, da so najpomembnejši sadež.

Dan Koeppel, avtor knjige Usoda sadeža, ki je spremenil svet, je zgodbi o bananah sledil vse do rajskega vrta, v prepričanju, da je bila prav banana – in ne jabolko – tista, ki jo je Eva ponudila Adamu. Biblija se s tem seveda ne strinja.

Banane danes gojijo v 107 državah po vsem svetu. Med svetovnimi pridelki so razvrščene na četrto mesto po monetarni vrednosti. Vendar pa večina ljudi misli, da so zaradi dobrega okusa in gostejše teksture še najprimernejša hrana za dojenčke. Res so odlična hrana za najmlajše, vendar pa so izredno koristne tudi za odrasle in starejše.

Banane je dobro redno jesti za vzdrževanje ravni krvnega sladkorja in s tem preprečevanje prenajedanja med obroki. Lahko tudi znižajo telesno temperaturo. 

Znižujejo krvni tlak. Eno najpomembnejših hranil, ki ga vsebujejo banane, je kalij, ki vpliva na krvni tlak. Raziskave so pokazale, da se z uživanjem banan razširijo žile, s tem pa se zniža krvni tlak. V Ameriki so ugotovili, da imata samo dva odstotka njihovega prebivalstva dovolj kalija. Morda je pri nas takih ljudi kakšen odstotek več, vendar lahko trdimo, da tudi Slovenkam in Slovencem kalija večinoma manjka. Je pa ta izredno pomemben, ker za 20 odstotkov zmanjša nevarnost za prezgodnjo smrt zaradi različnih (bolezenskih) razlogov.

Strokovnjaki z Imperial Collegea v Londonu so ugotovili, da so otroci, ki pojedo le eno banano na dan, v za 34 odstotkov manjši nevarnosti, da dobijo astmo. Druga raziskava je pokazala, da otroci, ki redno dobivajo banane v prvih dveh letih življenja, bistveno redkeje zbolijo za otroško levkemijo.

Banane vsebujejo tudi vitamin C, ki sodi med močne antioksidante; znano je, da slednji zmanjšujejo posledice škode, ki jo naredijo prosti radikali (imamo jih vsi), zato se z uživanjem banan zmanjša nevarnost za raka pri vseh ljudeh; ker pa vsebujejo tudi veliko vlaknin, pomagajo preprečevati še raka debelega črevesa in danke.

Koristile bodo tistim, ki se mučijo z odvajanjem od kajenja, saj zmanjšajo odtegnitvene težave (ker vsebujejo veliko vitaminov iz skupine B in kalija). 

Banane za manj infarktov in kapi. Posebej koristne pa so za srce. Vlaknine, kalij, vitamin C in B6 so oporni stebri za zdravo srce. Več zaužitega kalija (v bananah) in manj natrija (v soli in slanih živilih) je ena najkoristnejših sprememb v prehrani, kar jih človek lahko naredi, pravi dr. Mark Houston, profesor na Vanderbilt Medical School in direktor inštituta za hipertenzijo v St. Thomas Hospital v ameriški državi Tennessee. V eni od raziskav se je pokazalo, da so ljudje, ki dnevno zaužijejo več banan (in s tem kalija), v bistveno (za 49 odstotkov) manjši nevarnosti, da bodo umrli zaradi ishemične bolezni srca, v primerjavi s tistimi, ki dnevno dobijo manj kalija iz prehrane. Več kalija je povezano tudi z manjšo nevarnostjo za možgansko kap in srčni infarkt. Poleg tega uživanje banan ohranja mišično maso, kostno gostoto in preprečuje ledvične kamne.

Banane so zelo priporočljive tudi za sladkorne bolnike. Raziskave so pokazale, da imajo bolniki s sladkorno boleznijo tipa 1, ki redno jedo hrano, bogato z vlakninami (banane jih vsebujejo veliko), nižjo raven glukoze v krvi; tisti pa, ki imajo bolezen tipa 2, imajo boljšo raven krvnega sladkorja, inzulina in lipidov. Srednje velika banana vsebuje okrog tri grame vlaknin. Priporočljivo pa je, da ženske dnevno dobijo med 21 in 25 grami vlaknin, moški pa med 30 in 38 grami.

Proti driski in tudi proti zaprtju. Mnogo ljudi banane uporablja pri zdravljenju driske. Jabolčna čežana in banane takrat najbolj koristijo, ker so preproste, z njimi lahko telo nadomesti tisto, kar izgublja s stalnim tekočim odvajanjem, kar se predvsem nanaša na elektrolite, kakršen je, na primer, kalij. Poleg tega banane vsebujejo pektin, ki prav tako pomaga prebavi, obenem pa nežno odplavlja toksine in težke kovine iz telesa. Učinkujejo kot prebiotik, se pravi, da spodbujajo rast koristnih bakterij v črevesju, in tvorijo prebavne encime, ki nam zagotavljajo, da lahko absorbiramo hranila. Ljudje, ki imajo težave z zaprtjem, bi morali redno (najbolje na tešče) jesti banane, ker vsebujejo veliko vlaknin, ki pomagajo normalizirati prebavo. Ker so tudi naravni antacid (preprečujejo poškodbe sluznice prebavil zaradi kisline), lajšajo težave pri refluksu in zgagi. So tudi edino surovo sadje, ki ga lahko jedo bolniki z želodčno razjedo, ker snovi v bananah naredijo tanko prevleko čez želodčno sluznico, da je kislina ne more poškodovati.

Banane bodo v pomoč tudi ženskam za preprečevanje znakov predmenstrualnega sindroma, vsem pa tudi za preprečevanje škodljivih posledic stresa. Preprečujejo otekanje, pomagajo pri hujšanju, krepijo živčni sistem, spodbujajo tvorbo belih krvničk (ker vsebujejo vitamin B6), krepijo kri in preprečujejo slabokrvnost. 

Za dobro voljo in boljši spomin. Posebej zanimivo je, da banane tudi izboljšajo spomin in razpoloženje. Vsebujejo namreč pomembno aminokislino triptofan, ki zagotavlja ohranjanje spomina in boljšo voljo. V raziskavah so ugotovili tudi, da redno uživanje banan pomaga preprečevati raka ledvic, varuje pred degeneracijo makule in pomaga ohranjati kostno maso, ker omogoča absorpcijo kalcija. Vpliva pa tudi na umske sposobnosti, na učenje. Študent naj bi pred izpitom, na primer, pojedel banano, da bo dojemljivejši in bodo njegove sposobnosti na najvišji možni ravni. Ker banane vsebujejo antioksidante, varujejo tudi pred kroničnimi boleznimi.