Zdravje

Kako rojevamo Slovenke

Sanja Čakarun/revija Bodi zdrava
14. 12. 2015, 21.26
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

O izkušnji poroda bi vsaka ženska znala povedati nekaj drugega, saj ga vsaka doživlja drugače. Vsem pa je skupno to, da je to izkušnja, ki je ne pozabiš nikoli. Prav zato je pomembno, da je ta spomin čim lepši in prijetnejši.

arhiv Svet24
Lahko si izberete, kakšen porod želite imeti.

Resda smo že velikokrat slišali, da ob sreči, ki jo prinese dojenček v naročju, novopečena mama pozabi na vse neprijetnosti pred tem, a to je le slaba tolažba in prizadevati bi si morali, da je porod kljub bolečinam, ki ga spremljajo, pozitiven in v celoti osrečujoč dogodek. Tak pa je lahko le, če je prilagojen željam in potrebam nosečnice. V Sloveniji imamo štirinajst porodnišnic, ki se po tem, kakšne opcije nudijo bodočim mamam, med seboj precej razlikujejo.

Od aromaterapije do poroda v vodi

Začnimo pri porodnišnicah, ki bodočim materam nudijo stvari, ki si jih naše mame verjetno niso mogle niti zamisliti. Porodnišnica Kranj je ena takih, kjer pacientkam nudijo precej širok nabor možnosti za potek poroda. Lahko rodite na pručki, v vodi ali v različnih položajih na porodni postelji. Ponudijo vam lahko tudi aromaterapijo in vam prisluhnejo pri vaših željah o čim bolj naravnem porodu in vam pomagajo z alternativnimi metodami. Tudi v postojnski, kjer imajo babiško hišo, in murskosoboški porodnišnici je ponudba načinov poroda skoraj tako široka kot v kranjski, v Mariboru možnosti poroda v vodi ne ponujajo, a imajo kljub temu na voljo sobi za alternativne možnosti poroda (s pručko, glasbo, žogami itd.), tako kot v drugih porodnišnicah po Sloveniji, saj se povsod dojemanje poroda spreminja in je tudi osebje vse bolj odprto za nove pristope in želje porodnic – a po mnenju mnogih še prepočasi.

Certifikat novorojencem prijazne porodnišnice
Gre za projekt Svetovne zdravstvene organizacije in Unicefa, ki spodbuja dojenje in čim boljšo skrb za nove matere. To v praksi pomeni predvsem, da nosečnicam po porodu ponudijo več informacij o dojenju in njegovem pomenu za razvoj otroka ter da novorojenček in nosečnica v bolnišnici večino časa preživita skupaj. Pri nas imajo ta certifikat skoraj vse porodnišnice, izjema sta Izola in Postojna. Kar pa seveda ne pomeni nujno, da teh postopkov in pristopa ne uporabljata. 

Odločite se vsaj mesec prej

Možnosti pa je kljub temu že zdaj ogromno, treba se je odločiti, katero porodnišnico izbrati, kakšen način poroda, ali si želite protibolečinskih sredstev …, toda prav zato se je pomembno pri načrtovanju poroda zavedati dejstva, da ne glede na to, koliko so v izbrani porodnišnici v koraku s časom in naklonjeni prilagajanju željam nosečnice, se pri vseh držijo temeljnega načela: varnost je na prvem mestu. In da bi bil porod varen, se je treba nanj pripraviti in poskrbeti za vsako najmanjšo podrobnost. To lahko pomeni tudi, da ob tvegani nosečnosti ali kakšnih posebnih zdravstvenih težavah ne bodo mogli ugoditi vsem vašim željam. Tudi sicer je porod treba načrtovati prej, saj je le tako lahko dobro poskrbljeno za vašo in otrokovo varnost in udobje, včasih pa je treba pred odobritvijo izvesti tudi dodatne raziskave (na primer pri porodu v vodi je to testiranje na HIV in virus hepatitisa). Prav zato je pomembno, da se v porodnišnici vsaj mesec prej dobro pozanimate, kaj vam nudijo in katere izbire poroda so primerne za vas z zdravstvenega vidika.

Zastonj boste dobili zelo malo

Če imate v mislih kar koli, kar odstopa od standardnega postopka poroda, si poleg porodnega načrta lahko pripravite tudi finančnega. Skoraj vsako dodatno stvar je namreč treba plačati. Presenetljivo se to začne že s prisotnostjo partnerja, za katero boste odšteli okrog 20 evrov, lajšanje bolečin z epiduralno analgezijo vas bo stalo okrog 180 evrov, v kranjski porodnišnici vam bodo za 40 evrov pri pripravah na porod pomagali z akupunkturo, za 80 evrov pa s hipnozo. Za okrog dodatnih 200 evrov si lahko zagotovite tudi to, da vas ob porodu spremlja vaša oziroma izbrana babica, kar je za marsikatero nosečnico zelo pomembno, saj v ključnih trenutkih nudi tudi pomembno čustveno oporo. V bolnišnicah, ki to ponujajo, boste nekaj deset evrov doplačali za bivanje v nadstandardni sobi (kaj to zajema), če bo vaš partner želel prespati pri vas, pa bo za to odštel 50 evrov.

V tujini vse več carskih rezov
Raziskave kažejo, da je v tujini zaznati precejšnje povečanje porodov s carskim rezom, saj si jih tako nosečnice kot porodničarji vse večkrat izberejo kot najljubšo opcijo – v ZDA je zdaj takih kar tretjina. Razlogi naj bi se skrivali v tem, da jih nekateri zdravniki dojemajo kot najvarnejšo metodo (pa čeprav gre za invaziven proces oziroma operacijo), čeprav to drži le v primerih, ko bi bilo zdravje porodnice ob vaginalnem porodu ogroženo.

Kaj pa porod doma?

Za naše babice je bilo to nekaj vsakdanjega, danes pa se porod doma zgodi le izjemoma, če ne moremo pravočasno priti do porodnišnice. Kljub temu je vse več nosečnic, ki si želijo roditi v prijetnem in dobro znanem okolju svojega doma. Ta možnost pa pri nas v okviru osnovne ponudbe zdravstvenih uslug še ni na voljo, predvsem zato, ker bi potrebovali posebej za to usposobljen medicinski kader, ki bi znal pravilno ukrepati tudi v tistih primerih, ko se porod zaplete in je nujna hitra pomoč porodničarja ali prevoz v bolnišnico. Ker ni videti, da bi se na tem področju pri nas kaj kmalu kaj spremenilo, se vse več žensk odloča, da rodijo v tujini ali najamejo tuje medicinsko osebje z licencami in primerno izobrazbo za takšno delo. Še posebno je na tem področju razvita Avstrija, slovenskim nosečnicam pa na pomoč velikokrat priskočijo tudi italijanske babice. Seveda pa bi bilo veliko bolje imeti take strokovnjake in postopke urejene doma, saj bi bili zaradi bližine hitreje na voljo, ne bi bilo jezikovnih ovir, lahko pa bi tudi preverili njihovo usposobljenost. A kot rečeno, za zdaj ostaja pri željah.

Prisluhnite sebi 

Za kar koli se boste odločili, je pomembno, da prisluhnete sebi in svojim željam ter ne sledite temu, kaj je zdaj priljubljeno in kaj je všeč vašim prijateljicam. Če se počutite najvarnejše na klasični porodni postelji v spremstvu strokovnega medicinskega osebja bolnišnice, storite natanko to, če si želite poroda v vodi, ob svečah in glasbi, izberite tega oziroma mešanico obeh, če vam ta ustreza. Najpogostejši odgovor porodničarjev in babic na to, kaj je najpomembnejše za prijetno porodno izkušnjo, je, da mora biti ženska sproščena in umirjena. Tako pa se bo počutila le v prijetnem in spodbudnem okolju, ki je po meri njenim željam.