Zdravje

Oh česen, ti naš zlati česen

T.C.
13. 12. 2015, 13.03
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Česen, nepogrešljiva začimba v kuhinji, ki obogati okus najrazličnejših jedi, ubija bakterije, uporabljajo pa ga tudi pri zdravljenju stopal.

Nemški znanstveniki z medicinske fakultete v Heidelbergu so se posvetili temeljitemu raziskovanju česna, pri čemer so so osredotočili na alicin, sestavino prodornega vonja, ki česen varuje pred bakterijami, glivicami in insekti v zemlji, medtem ko raste.

Sestavina izjemnega pomena za naše zdravje, ki jo najdemo v česnu, je alicin: ta zdravilna snov, ki nastane, ko česen zmečkamo, nas ščiti pred bakterijskimi okužbami.

Ekipa biokemikov je izolirala gen alicina, ki je zaslužen za vse dobre lastnosti česna. Poskusi so pokazali, da je alicin zelo dejaven tudi pri preprečevanju visokega pritiska, zdravljenju diareje in zmanjšanju nevarnosti srčnih napadov.

Laboratorijski poskusi z mišmi pa so pokazali, da alicin preprečuje tudi debelost, učinkovit pa je tudi pri hujšanju.

Baje pa s svojim vonjem uspešno ustavi tudi vampirje