Zdravje

Vzhajala in vzhajala, sedaj pa ...

T.P.
12. 12. 2015, 20.30
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Ko se je Lizzie Denison-Ward vpisala na fakulteto, je mislila, da jo čakajo študentske dogodivščine, obarvane z ljubezenskimi avanturami in običajnimi težavami, ki pestijo mlade.

FB
Njeni kilogrami so se po operaciji hitro začeli topiti.

A tega, kar se ji je zgodilo, ni pričakovala niti v najhujši nočni mori. Od nekdaj je bila vitka, kmalu po začetku študija pa je ugotovila, da se je začela rediti. Mislila je, da zaradi številnih obveznosti, stresa in premalo gibanja, a je vseeno obiskala zdravnika. Rekel ji je, da je najverjetneje prišlo do rahle upočasnitve metabolizma, zato ji je svetoval, naj se hrani čim bolj zdravo. Lizzie je njegove nasvete dosledno upoštevala, vendar ni nič pomagalo, saj so se kilogrami samo še bolj kopičili.

Ker je postajala že prava debeluška, se je odločila za rigorozno dieto. Čeprav je dnevno zaužila samo 1000 kalorij, ni mogla ustaviti rejenja. V dveh letih se je njena teža drastično povečala (iz 57 kilogramov na 102 kilograma). »Saj ne, da nisem verjela zdravnikom, toda vse skupaj je resnično ušlo izpod nadzora. Moja mama je bila čedalje bolj zaskrbljena, saj sem bila od nekdaj zelo drobna, potem pa sem nenadoma postala čisto prava debeluška. Prepričana sem bila, da gre za nekaj drugega. Ko sem na hrbtu otipala bulo, sem vedela, da je vrag odnesel šalo,« pripoveduje Lizzie.

FB
Ni ji bilo jasno, zakaj se redi.

Bila je v smrtni nevarnosti

Da bi ugotovila, kaj ji je, je začela brskati po internetu ter raziskovati svoje simptome. Zbrala je denar ter si v zasebni ambulanti plačala magnetno resonanco. Izkazalo se je, da je bila ta njena poteza povsem na mestu, saj je posnetek pokazal, da ima Lizzie tumor na možganih, ki je povzročil hormonsko neravnovesje in kopičenje kilogramov.

FB
Lizzie Denison-Ward se je redila, čeprav je čedalje manj jedla.

To je nesrečno dekle pripeljalo do Cushingovega sindroma, bolezni, ki je lahko smrtonosna, če je ne zdravimo. Poleg previsoke teže so Lizzie začele pestiti še druge težave – od tanjšanja kože, do strij, zmanjšanja libida ter menstrualnih težav. Čeprav tumor ni bil rakav, je bilo dekletovo življenje ogroženo. K sreči so jo zdravniki še pravočasno vzeli resno ter ji septembra letos odstranili tumor. Od takrat je shujšala že deset kilogramov.