Zdravje

Strupeni čaji za otroke!

Sašo Avramovič
13. 12. 2015, 09.16
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

V lekarnah so se pojavili čaji za otroke in želodec, ki so nevarni za uporabo. Srbska agencija za zdravila in medicinske pripomočke je že pozvala, naj sporne napitke umaknejo.

Profimedia
Srbska agencija za zdravila in medicinske pripomočke je pristojne pozvala, naj nevarne napitke hitro odstranijo.

Agencija je pristojne pozvala, naj nevarne napitke hitro odstranijo s seznama galenskih zdravil oziroma tistih, ki se pripravljajo v lekarnah, saj naj bi vsebovali rastline, ki so lahko škodljive tako za otroke kot tudi za odrasle. Problematična je sestava čajne mešanice za otroke, nekatere sestavine pa niso priporočljive za osebe, mlajše od 18 let.

Katere so nevarne sestavine

Najbolj problematične med sestavinami so sladki koren, plod janeža, baldrijanova korenina in rman. Zadnje tri ne bi smeli uživati otroci, stari manj kot 12 let. Nevarni sestavini sta tudi meta (ni priporočljiva za otroke, mlajše od štirih let) in korenina belega sleza, ki je nevaren za otroke, ki so mlajši od treh let. Baldrijan, ki se uporablja za pomiritev, lahko poveča sedativni učinek na otroke, rman pa naj bi vplival na večje izločanje prebavnih sokov. Učinek nekaterih drugih sestavin pa ni bil klinično preizkušen na otrocih.

»Čaja iz varnostnih razlogov ne bi smela biti na seznamu zeliščnih zdravil, lekarne pa ju ne bi smele pripravljati in prodajati.« Srbska agencija za zdravila in medicinske pripomočke 

Vsebuje strupene snovi

Grenki čaj za želodec, ki je namenjen odraslim, ni priporočljiv, zato ker je med njegovimi sestavinami tudi korenina kolmeža, ki vsebuje strupene snovi. Korenina te rastline namreč vsebuje spojino azaron, ki lahko v večjih količinah povzroči bruhanje, diarejo, bolečine v želodcu in draži sluznico. V Agenciji za zdravila in medicinske pripomočke so te ugotovitve potrdili in dodali, da je njihova delovna skupina opazila nepravilnost in zastarelost seznama galenskih zdravil, med katere spadata grenki čaj za želodec in otroški čaj. »Ta dva čaja se iz varnostnih razlogov ne bi smela biti na seznamu zeliščnih zdravil, lekarne pa ju ne bi smele pripravljati in prodajati,« so sporočili iz agencije, na srbskem ministrstvu za zdravje pa so dodali: »Naša pristojna inšpekcija bo ukrepala takoj, ko bo dobila nalog. Odzvali se bomo v skladu s svojimi pristojnosti. Ta ukrep se mora izvesti čim hitreje in čim bolj učinkovito.«