Svet

Znak upanja za Angelo Merkel

STA
13. 12. 2015, 13.02
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Nemška kanclerka Angela Merkel pozdravlja dosežen dogovor na podnebni konferenci v Parizu, ki po njenih ocenah predstavlja znak upanja. "Z današnjim sprejetjem podnebnega dogovora se je prvič celotna mednarodna skupnost zavezala ukrepanju v boju proti globalnim podnebnim spremembam," je dejala v soboto zvečer v Berlinu.

reuters
Po njenih besedah se je Pariz za večno zapisal v zgodovino mednarodne podnebne politike.

"Ne glede na dejstvo, da je pred nami še veliko dela, je to znamenje upanja, da nam bo uspelo zagotoviti življenjske pogoje milijardam ljudi tudi v prihodnosti," je dodala.

Merklova se je še zahvalila francoskemu predsedniku Francoisu Hollandu za skrbno pripravo, spretno vodenje pogajanj in gostoljubje. Po njenih besedah se je s tem Pariz za večno zapisal v zgodovino mednarodne podnebne politike.

Podnebna konferenca v Parizu je po letih usklajevanj in dveh tednih napornih zaključnih pogajanj le prinesla globalni podnebni dogovor. Gre za prvi sporazum, ki zavezuje tako razvite kot razvijajoče se države, namenjen pa je omejitvi dviga povprečne globalne temperature pod dve stopinji Celzija.