Slovenija

Gospodarsko okrevanje v Podravju

Gabrijel Toplak
13. 12. 2015, 11.48
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Struktura gospodarstva ni dobra, saj 98 odstotkov podjetij spada v kategorijo mikro in malih podjetij, ki niso niti pomemben zaposlovalec niti poslovno uspešna.

sta
Za regijo je v letu 2015 značilno višje število delovnih mest v primerjavi z letom poprej.

Rahlo gospodarsko okrevanje se letos kaže tudi v podravski regiji, ki jo je kriza zadnjih let precej prizadela, je ugotovitve nedavno predstavila direktorica Štajerske gospodarske zbornice Aleksandra Podgornik. Pozitivni trendi, dodaja, so predvsem posledica rasti izvozno usmerjenih podjetij, saj na območni službi zavoda za zaposlovanje ugotavljajo, da je za regijo v letu 2015 značilno višje število delovnih mest v primerjavi z letom poprej.

Leto 2015 je zaznamovalo nekaj lastniških premikov v podjetjih.

PREVEČ MALIH PODJETIJ

»Struktura gospodarstva ni dobra. Kar 98 odstotkov podjetij spada v kategorijo mikro in malih podjetij, ki niso pomemben zaposlovalec, prav tako niso preveč poslovno uspešna. Prinašajo negativni saldo in imajo slabo perspektivo razvoja,« pravi Podgornikova. Velika podjetja v regiji predstavljajo le 0,8 odstotka vseh družb v Podravju. Je pa leto 2015 zaznamovalo pomembnejše lastniške premike v podjetjih; nove lastnike so ob NKBM dobili, ali pa jih bodo v kratkem, tudi v Pinusu, Perutnini Ptuj in Palomi.