Zdravje

UKC Maribor s pomočjo Švice do novih naprav za onkološki oddelek

T.C.
16. 9. 2015, 13.55
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

V Univerzitetnem kliničnem centru Maribor so s prispevkom Švice pridobili dve novi radioterapevtski napravi za novi oddelek za onkologijo, ki naj bi ga odprli konec tega leta. Pomembno pridobitev za onkološke bolnike iz severovzhodne Slovenije sta si danes ogledala švicarska predsednica Simonetta Sommaruga in slovenski predsednik Borut Pahor.

Slovenia Medical

Arhiv Svet24

"Zelo sem vesela, da lahko s prispevkom Švice pomagamo k decentralizaciji medicinske oskrbe v Sloveniji na tako pomembnem področju, kot je onkologija," je ob obisku v UKC Maribor povedala švicarska gostja, ki se te dni mudi na uradnem obisku v Sloveniji.

Poleg dveh naprav, financiranih s švicarskim kohezijskim prispevkom v višini pet milijonov švicarskih frankov, bo Švica pomagala tudi pri izobraževanju in usposabljanju kadra za novi onkološki oddelek v Mariboru. "Z izmenjavo znanj se lahko državi veliko naučita druga od druge. Zato je to dobro za obe državi, še posebej pa, kar je najpomembneje, je dobro za bolnike," je povedala predsednica Sommaruga.

Donacija je po Pahorjevih besedah "ilustracija izredno vsestranskega sodelovanja med Švico in Slovenijo". "Blagovna in storitvena menjava obsega več kot milijardo evrov. V Sloveniji se pozablja, da je Švica drugi investitor po moči," je spomnil. "Vse to kaže, da so odnosi med državama zgledni. Ta odločitev Švice, da pomagajo mariborski bolnišnici, pa dodatno ilustrira tudi iskreno, čisto človeško prijateljstvo, za kar smo jim hvaležni," je dodal.

Novi onkološki oddelek bo po besedah direktorja UKC Maribor Gregorja Pivca uradno začel delovati 1. januarja 2016, že v decembru letos pa bodo začeli s poskusnim delom. "Moramo se zavedati, da je to zelo zahtevna dejavnost, ki potrebuje ne samo veliko priprav, ampak tudi varnostnih pregledov in vse ostalo," je pojasnil.

Objekt je bil zgrajen že pred dvema letoma, v prihodnjih dveh mesecih pa naj bi namestili še ostalo opremo in usposobili ustrezen kader. Zaposlovanje bo sprotno, do popolnitve programa, predvidoma konec leta 2017, pa naj bi na oddelku delalo 70 ljudi.

Na oddelku nameravajo oskrbeti letno okoli tisoč novih bolnikov. Ti se morajo zdaj voziti na zdravljenje na Onkološki inštitut v Ljubljano, po polnem zagonu oddelka pa po direktorjevih besedah računajo, da bodo lahko oskrbeli vse bolnike v tem delu Slovenije.

Švicarska gostja bo svoj prvi obisk v Sloveniji popoldne nadaljevala v Lendavi, kjer bo skupaj s predsednikom vlade Mirom Cerarjem odprla novo visokoregalno skladišče podjetja Lek. Že dopoldne pa je bila na zaključni prireditvi projekta Reaal na Bledu, ki se prav tako financira iz sredstev švicarskega kohezijskega sklada.

Arhiv Svet24