Zdravje

Kitajska medicina kot podpora pri postopku IVF

sj
8. 8. 2015, 14.16
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Postopek izvenmaternične umetne oploditve (IVF) je zelo velik poseg v žensko telo, zato ni odveč, da se pred postopkom poskusite čim bolj pripraviti nanj tudi s pomočjo TKM.

dao

Spoštovana dr. Lu Li!

Stara sem 35 let in s partnerjem se dogovarjava za postopek umetne oploditve, IVF. Na postopku še nisva bila, se pa trudiva pri zanositvi že več kot leto in pol.

Preiskave niso pokazale nobenih posebnosti, ne pri meni ne pri njem. Oba živiva dokaj zdravo, sva pa pod velikim stresom, saj odplačujeva dolgoročni kredit za stanovanje in nama je precej težko.

Prehranjujeva se redno in dokaj zdravo. Res pa je, da sva že skoraj dve leti oba premalo športno aktivna, pred tem sva redno zahajala v fitnes ali druge skupinske vadbe. Težav s čezmerno težo nimava. Velikokrat delava tudi pozno v noč, predvsem jaz, saj mi ustreza tišina. Tako sem večkrat utrujena zaradi premalo spanja, ki ga skušam nadoknaditi čez vikend. Kaj nama priporočate?

Tina

dao

Tina, lepo pozdravljeni.

Vesela sem bila vašega vprašanja, saj srečujem čedalje več podobnih primerov. Imam kar nekaj nasvetov za samopomoč in metod za zdravljenje. Predvsem pa pravimo zdravniki TKM, da se moramo najprej umiriti v našem srcu in našega duha osvoboditi okov pretiranega razmišljanja.

Parom vedno priporočam, da pridejo na svetovanje in zdravljenje vsaj tri mesece pred želenim postopkom. Tako imamo nekaj časa, da vzpostavimo ravnovesje znotraj telesa in da okrepimo notranje organe, predvsem reproduktivne. To počnemo skupaj, saj je kar nekaj metod, ki jih izvajate sami doma, medtem ko je priporočljiva akupunktura 6-krat na mesec, predvsem 3-krat med ovulacijo in 3-krat med menstruacijo, ko krvavitev ni najmočnejša. Doma sami izvajate moksibustijo, v poletnih mesecih vsak dan 10 minut, na področju od popka do sramne kosti, kjer si ogrevate točke na meridijanu ren. Prek teh točk se ogrejejo notranji organi, znotraj katerih se pospeši cirkulacija, in tako pridobijo moč, da opravljajo svoje fiziološke funkcije. Prav tako si doma vsak dan stimulirate točko KI7 na meridijanu ledvic, ki se imenuje tudi točka za izboljšanje pretoka. Tudi na tej točki lahko izvajate moksibustijo, 5 minut na vsaki nogi. S prsti jo stimulirate tako, da jo nežno pritiskate in ne krožite.

Doma se lahko tudi tapkate po celotnem meridijanu ledvic, ki poteka od stopala po notranji strani nog navzgor prek trebuha do predela ključnice. Za lažje izvajanje ga lahko stimulirate le po nogi. Pozornost usmerite tudi na točko KI1, prvo točko na meridijanu ledvic, ki leži na podplatu, kjer se srečata belo in rdeče meso, v jamici.

Pomembno je tudi gibanje. Vsak dan pojdite na sprehod, sami ali s partnerjem, preživite čim več časa v naravi, ob morju, jezerih, na splošno vodah.

V TKM so predvsem trije organi, ki jim moramo pri pripravah na postopek dati poudarek. To so ledvice, jetra in vranica. Prek ledvic se hranijo in krepijo reproduktivni organi, skrbijo pa tudi za telesne tekočine v telesu. Vranica skrbi za pravilen položaj notranjih organov, proizvaja energijo zanje in razpršuje telesne tekočine in hranilne snovi po telesu. Jetra skrbijo za proizvajanje jetrne krvi, ki prekrvavi notranje in reproduktivne organe, prav tako nadzirajo pretok telesnih tekočin in energije či po telesu. Uravnavajo tudi naše čustveno stanje in doživljanje stresa. Kadar so zakrčena, je tudi naše razpoloženje podobno drevesu, ki mu primanjkuje vode in so se veje in krošnje upognile in stisnile vase.

Predvsem pri ženskah so jetra zelo pomembna, moški morajo dati poudarek vranici.

Priporočam uživanje zeliščne formule palace (nuan gong yun zi), prav tako lepljivo rehmanijo in epimedium. Kombinacij je ogromno.

Svetujem tudi zdravljenje v pasjih dnevih, članek je bil objavljen v svet24 in je dostopen tudi na naši spletni strani www.daotkm.si

Oba s partnerjem vabljena na posvet v našo ordinacijo Dao TKM v Ljubljani. Verjamem, da nam s skupnimi močmi lahko uspe! Želim vama vse dobro.