Zdravje

Razvili test, ki lahko napove rak dojke do devet let naprej

STA/M.J.
5. 8. 2015, 14.34
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Predvideti, nato pa tudi preprečiti razvoj raka, je za raziskovalce sveti gral. Britanski znanstveniki verjamejo, da so našli način, kako napovedati rak dojke devet let prej, preden se razvije. Odkrili so, da količina določenih snovi v krvi zdrave ženske lahko predvidi, ali bo kasneje v življenju zbolela za rakom.

Svet24

Ekipa z londonskega Imperia Colleage je analizirala vzorce krvi 2.600 žensk iz Velike Britanije, Norveške, Avstralije ter Italije in preučevala spremembe v belih krvničkah. V nizu študij, s katerimi so devet let spremljali ženske, so odkrili, da so imele tiste, ki so dobile rak na dojki v primerjavi z ostalimi nižjo raven metila v belih krvničkah.

Metilacija, proces, s katerim se metil nabira v našem DNK-ju, je bistvenega pomena za zdrav razvoj celic. Na količino kemikalije pa lahko vplivajo tudi dejavniki, kot je alkohol – to pa se da nadzirati.

Torej, če bo raziskava producirala izdelavo rutinskega testa, ki bi določil raven kemikalij, bodo zdravniki lahko v bodoče ljudem predlagali spremembo življenjskega sloga, kar pa bi lahko obenem ustavilo razvoj raka na dojki.

Biti sposoben predvideti in preprečit rak je sveti gral za raziskovalce. Rak na dojki je pri 80 odstotkih primerov mogoče odkriti z mamografijo, vendar je tumor v tem času že zrasel.

Pomemben napredek

V začetku tega leta, so znanstveniki na univerzi v Kopenhagnu razvili test, ki lahko napove, od dve do pet let vnaprej, ali bo prišlo do razvoja raka na dojki. »Ta raziskava ima potencial, da pokaže, kako življenjski stil in drugi dejavniki vplivajo na nastanek raka,« je dejal James Flanagan, ki sodeluje v omenjeni raziskavi. »Najpomembneje, spremembe na DNK v kombinaciji z zunanjimi vzroki, lahko tako dodobra napovedo riziko, ki ga določena oseba ima, da se razvije tovrstna bolezen,« je še dodal.

Seveda, bodo za natančne napovedi potrebne še dodatne raziskave.