Zdravje

Kitajska medicina lahko pomaga tudi otrokom

S.J.
16. 5. 2015, 21.33
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Tokrat se je na kitajsko zdravnico dr. Lu Li obrnila mama 7-letnega otroka, ki ima težave zaradi alergij.

Dao

Spoštovana dr. Lu Li!

Sem mamica 7-letnega fantka. Že od majhnega ima težave z alergijami na cvetni prah. Pred leti se mu je pojavila tudi lažja oblika astme.

Je zelo aktiven fantek, ki se rad veliko giba, teka in igra, vendar se zelo hitro zadiha. Včasih se mu na koži pojavijo majhni rdeči izpuščaji, ki so srbeči, vendar ga koža pogosto srbi, tudi ko izpuščaji niso vidni. Zelo se poti med spanjem, čez dan pa mislim, da normalno. Njegova prehrana je redna, tudi ni preveč izbirčen za otroka.

Zelo živahen fant je, zato me skrbi, ker ga je pri aktivnosti začela ovirati astma. Včasih mu ne pustimo toliko tekanja okoli hiše, vendar ima potem preveč energije zvečer in ga težko prepričamo, da je čas za spanje.

Zelo bi bili hvaležni za vašo pomoč.

Mamica Simona

Spoštovana Simona!

Vse več otrok se spopada s težavami, ki jih opisujete. Velikokrat do 10. leta starosti težave izzvenijo ali se občutno izboljšajo, kar je povezano z razvojem notranjih organov in hormonskih sprememb.

V tradicionalni kitajski medicini pravimo, da je pri vašem sinu vzrok za nastanek težav v fizioloških funkcijah treh pomembnih organov: jeter, pljuč in vranice.

Primanjkuje mu predvsem vranične in pljučne vitalne energije či, kar oslabi delovanje osrednjega či (zong qi) telesa. Tako se telo ne more dobro braniti pred vstopom patogenih dejavnikov v telo.

Vranica, ki razpršuje telesne tekočine in hranilne snovi po telesu, je šibka, kar se posledično kaže na delovanju pljuč in celotnem respiratornem traktu. Naj poudarim še enkrat, da v TKM ne gre za pojmovanje organov kot v zahodni medicini, z omenjanjem organov zdravniki TKM mislimo predvsem na njihove fiziološke funkcije.

Posledica pljučnega in vraničnega primanjkljaja se velikokrat odraža tudi na delovanju jeter, ki proizvajajo kri in skrbijo za normalen pretok krvi in či po telesu. Ko je kateri izmed organov »prizadet«, skušajo po TKM jetra prevzeti njegove funkcije, kar jih dodatno oslabi in izčrpa, zato začnejo proizvajati ogenj (vročino). Največkrat se to lahko pokaže pri otrocih kot hiperaktivnost, nemir ali srbeča oziroma občutljiva koža. Ko se spet vzpostavi ravnotežje oslabljenih organov, je telo pripravljeno na obrambo in težave postopoma izzvenijo.

Priporočam vam, da sinu pripravljate rižev napitek (mleko) in proseno kašo, večkrat na teden. Tudi vse vrste sezama in dateljni (še posebej rdeči kitajski dateljni) so odlična podpora za vranico in želodec, prav tako liči (longan) ali posebej predelan liči, imenovan longyanrou, in banane. Hruške in sveže stisnjen hruškov sok dajeta podporo pljučnemu či. S tem majhnim korakom se začne dvigovanje osrednjega či, ki sem ga omenila.

Za razbremenitev jeter priporočam kislo jabolko, sok ali čaj iz limone, slive, lotosovo korenino, zeleno grozdje, grenivke, avokado … Dvakrat tedensko mu pripravite tudi tekočino, v kateri se je kuhal fižol mung (lahko ga uživa tudi kot prilogo).

Kitajska zeliščna formula, ki je odlična za izboljšanje osrednjega či, je middle form (bu zhong yi qi), kot prevretek lahko pripravite tudi zelišče baihe ali lilly bulb. Trikrat na teden mu pripravite čaj iz kitajskih krizantem, te so še posebej znane, da izženejo iz telesa umetno nastali jetrni ogenj oziroma vročino, kar pomirjujoče vpliva tudi na delovanje vranice. Vendar s čajem ne smete pretiravati, saj spadajo krizanteme med hladna zelišča in lahko ob pretiravanju povzročijo težave z želodcem.

Vsak dan mu masirajte področje meridijana ren, še posebej predel od popka do sramne kosti. S pritiski stimulirajte tudi prvo točko ledvičnega meridijana KI1 in točko GB31 na meridijanu žolčnika. Mislim, da bi imela tudi moksa (tleča cigara iz divjega pelina) izredno dober učinek pri vzpostavljanju ravnotežja organov vašega sina, vendar bi morali najprej opraviti diagnostični pregled, da lahko natančno svetujem, katere akupunkturne točke bi se lahko uporabljale in koliko časa bi bilo potrebno ogrevanje.

Vsekakor vabljeni v našo ordinacijo Dao TKM v Ljubljani na diagnostični pregled in posvet glede sinovih težav. Mislim, da bi mu lahko z neagresivnimi in naravnimi metodami lepo pomagali pri vzpostavitvi ravnotežja notranjih organov.

Želim vam vse dobro.