Zanimivosti

VIDEO: Ruska raketa odpovedala, mehiški satelit izgubljen

STA / T.C.
16. 5. 2015, 21.02
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Ruska vesoljska agencija je danes poročala o napaki pri izstrelitvi satelita v vesolje. Očitno je prišlo do težav v delovanju nosilne rakete, mehiški satelit, ki naj bi ga ponesla v vesolje, pa je tako izgubljen.

Roskozmos

Vesoljska agencija Roskozmos je v izjavi zapisala, da je pri delovanju rakete proton-M, ki je nosila mehiški satelit mexsat-1, ob izstrelitvi prišlo do napake. "Vzroke še iščemo," so dodali. Kontrola na tleh je izgubila možnost komunikacije z raketo kakšno minuto, preden naj bi se od nje ločil satelit.

"Mehiški satelit je izgubljen. Izstrelitve raket tipa proton bodo ustavljene, dokler ne ugotovimo razloga," je povedal vir pri Roskozmosu.

Do izstrelitve je prišlo ob 8:47 po moskovskem času (7:47 po srednjeevropskem času). Opravili so jo v ruskem kozmodromu Bajkonur v Kazahstanu.

Le nekaj ur prej so se težave pojavile pri ruskem vesoljskem plovilu progress M-262M, ki je zasidrano na Mednarodni vesoljski postaji (ISS). To se namreč ni vključilo pravočasno, da bi popravilo svojo orbito.

"Strokovnjaki preučujejo razloge," so navedli v Roskozmosu. Nov poskus prižiga motorjev bi lahko sledil v ponedeljek.

Nove težave so nastopile kmalu po odmevni napaki pri delovanju ruskega transportnega vesoljskega plovila brez posadke progres konec aprila. Njegova izstrelitev ni uspela; Roskozmos je izgubil nadzor nad plovilom, ki je nato začelo padati nazaj proti Zemlji. Prejšnji teden je zgorelo v atmosferi nekje nad Tihim oceanom.

Oglejte si še video neuspešne izstrelitve ruske rakete Proton, ki je končala v plamenih in v siloviti eksploziji!