Zanimivosti

Kako se širi onesnaženje pod površjem Zemlje

M.J.
16. 5. 2015, 21.40
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Na Sejmu akademske knjige Liber.ac, ki se bo odvil med 19. in 21. majem 2015 na Foersterjevem vrtu za Filozofsko fakulteto Univerze v Ljubljani, se bo predstavila tudi Fakulteta za gradbeništvo in geodezijo Univerze v Ljubljani.

Arhiv Svet24

Na zanimivem dogajanju nas med 11:00 in 17:00 na Foersterjevem vrtu s predstavniki UL FGG čaka raziskovanje vodnih tokov - z modelom podtalnice nam bodo med drugim pokazali, kakšne so osnovne zakonitosti gibanja podzemne vode ter kako se širi onesnaženje pod površjem Zemlje. Predstavljen bo tudi brezpilotni letalnik FlyEye, na svoj račun pa bodo prišli vsi tisti, ki jih zanima, kako so študentje UL FGG poenostavili in pocenili zajem prostorskih podatkov, ki so nam v pomoč na številnih družbeno-gospodarskih področjih.

19. maja se bo v sklopu dogajanja za Filozofsko fakulteto odvil tudi dan odprtih vrat Laboratorija Oddelka za okoljsko gradbeništvo Fakultete za gradbeništvo in geodezijo, saj bodo predstavniki UL FGG na Hajdrihovi 28 izvedli Prikaz vodnega toka. Gre pravzaprav za predstavitev Fakultete za gradbeništvo in geodezijo dijakom Srednje gradbene, geodetske in okoljevarstvene šole v Ljubljani, ki bo potekala od 11. ure dalje.

S fizičnimi modeli v pomanjšanem merilu bodo strokovnjaki prikazali, kako teče voda v različnih pogojih. Razložili bodo, kakšna je razlika med hudourniki in nižinskimi vodotoki, kaj se dogaja z vodo pri tlakih, ki so nižji od tlaka okolice in kako to vpliva na material cevovodov. Prikazan bo model vodne turbine in merilna oprema, s katero določamo učinkovitost turbine.

Razložili bodo tudi osnovno dogajanje pri transportu sedimentov in nastajanje rečnega vijuganja (meandriranja). Z modelom podtalnice si bodo obiskovalci lahko ogledali osnovne zakonitosti gibanja podzemne vode ter širjenja onesnaženja pod površjem Zemlje. Model med drugim nazorno prikaže tudi, kako so med seboj povezani vodotoki in podtalnica, razliko med vodonosniki s prosto gladino in arteškimi vodonosniki, delovanje vodnjakov, uporabo piezometrov ter obnašanje kraških tal.