Zdravje

Ob potrebi po posebnih krvnih pripravkih zdravniki računajo na družino in prijatelje bolnikov

T.C.
26. 7. 2015, 17.17
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Na družbenih omrežjih že več tednov krožijo pozivi za darovanje krvi oziroma levkocitov za bolnico, ki jo po presaditvi krvotvornih matičnih celic zdravijo v Univerzitetnem kliničnem centru Ljubljana. Svojci in prijatelji bolnice darovalce iščejo sami. Kot pojasnjujejo na zavodu za transfuzijsko medicino, je to običajen pristop.

STA

Arhiv Svet24

Bolnica po presaditvi krvotvornih matičnih celic in zapletih potrebuje podporno zdravljenje z levkociti za obrambo pred okužbami. Ker za pridobivanje levkocitov ni dovolj klasično darovanje krvi, ampak gre za postopek, ki pred odvzemom zahteva posebno pripravo darovalca z zdravili, na zavodu za transfuzijsko medicino za darovanje ne kličejo krvodajalcev, ki jih imajo v registru, ampak v takih primerih prepuščajo družini in prijateljem, da iščejo darovalce.

Levkocite na zavodu pridobijo od zdravih prostovoljnih darovalcev s posebnim postopkom predhodne priprave dajalca s kortikosteroidi in rastnimi pripravki ter posebnim odvzemom s celičnim ločevalcem. Zaradi posebnih potreb je tudi izbor možnih dajalcev nekoliko drugačen, kot sicer poteka za potrebe preskrbe s krvjo, pojasnjujejo na zavodu.

Arhiv Svet24

Darovalci so lahko zdrave polnoletne osebe, stare največ 60 let, ki izpolnjujejo splošna merila za dajanje polne krvi in krvnih komponent. Največkrat primerne darovalce zaradi posebnosti priprave na odvzem iščejo med sorodniki, prijatelji in znanci potencialnega prejemnika.

Te namreč lažje motivirajo kot naključne krvodajalce, pravijo na zavodu in pojasnjujejo, da pri svojcih in prijateljih želja pomagati sorodniku ali prijatelju odtehta tveganje, povezano z neželenimi učinki, ki lahko nastanejo zaradi stimulacije ali postopka odvzema. Najpogostejši stranski učinki so bolečine v kosteh in mišicah, glavobol in nespečnost.

Postopek odvzema levkocitov traja približno uro in pol. Darovalcu kri iz roke speljejo v celični ločevalec, ki na osnovi centrifugalne sile loči celice med seboj, zadrži levkocite, darovalcu pa v krvni obtok vrne levkocitov prečiščeno kri. Med postopkom uporabljajo sredstvo proti strjevanju krvi in dodajajo sedimentacijsko sredstvo, s katerim dosežejo do 50-odstotni izplen levkocitov.

Arhiv Svet24