Zdravje

Novi v. d. generalnega direktorja UKC Ljubljana je Andrej Baričič

T.C.
23. 7. 2015, 20.23
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Svet Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana je imenoval Andreja Baričiča za v. d. generalnega direktorja kliničnega centra. Baričič je bil edini kandidat za to funkcijo, svet UKC pa ga je potrdil soglasno. Funkcijo bo začel opravljati 11. avgusta, je povedal predsednik sveta UKC Tomaž Glažar.

STA

Baričič je ekonomist in profesor na Evropski pravni fakulteti v Novi Gorici, nekdanji direktor Gea Collegea, v času vlade Boruta Pahorja je bil član sveta UKC Ljubljana. Je tudi nekdanji nadzornik Nove Ljubljanske banke. Leta 2011 je neuradno kandidiral tudi za generalnega direktorja Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije.

Dosedanjemu v. d. generalnega direktorja Simonu Vrhuncu se mandat izteče 10. avgusta. V sredo je sporočil, da noče več voditi UKC kot vršilec dolžnosti. Prav tako se ne bo več prijavil na razpis za generalnega direktorja največje slovenske bolnišnice.

Baričič se članom sveta danes ni predstavil, saj je po Glažarjevih besedah v tujini, prav tako jim ni predložil programa dela. Sta se pa nedavno sestala z Glažarjem, ki je Baričiča tudi predlagal za v. d. generalnega direktorja.

Ob tem pravi, da ga je Baričič prepričal z zelo dobrim poznavanjem problematike v UKC. Po njegovih besedah je Baričičev angažma na sejah sveta zavoda, ko je bil član sveta, hvalil tudi tudi predstavnik zaposlenih v svetu UKC. Po Glažarjevem mnenju je to potrditev, da je izbira dobra.

Glažar ne ve, ali se Baričič namerava prijaviti tudi na razpis za generalnega direktorja, saj da se o tem nista pogovarjala. Je pa vesel, da UKC ne bo ostal brez vodstva, potem ko je Vrhunec sporočil, da po 10. avgustu več ne namerava voditi kliničnega centra.

Se je pa z Baričičem in Vrhuncem dogovoril, da se neformalno sestanejo po Baričičevem povratku v Slovenijo prihodnji teden. Na ta sestanek je povabil tudi ostale člane sveta zavoda.

sta



Glažar, ki je tudi generalni direktor direktorata za zdravstveno ekonomiko na ministrstvu za zdravje, je danes zavrnil trditve, da je ministrstvo za zdravje odgovorno za zamudo pri novem razpisu za generalnega direktorja. To je namreč v sredo dejal Vrhunec.

Poudaril je, da so do začetka poletja pripravili odlok, ki spreminja pogoje za zasedbo delovnega mesta generalnega direktorja UKC, to je bilo prejšnji teden tudi objavljeno v uradnem listu. Po njegovih besedah ti postopki trajajo določen čas, za kar ni odgovorno ministrstvo.

Odločitev o novem razpisu za generalnega direktorja pa bo svet zavoda sprejemal na prvi jesenski seji.

STA



Glažar je danes tudi dejal, da je Vrhuncu skladno z njegovo pogodbo zagotovljeno ustrezno delovno mesto na UKC. Vrhunec je namreč v sredo dejal, da je slišal govorice o tem, da se dela vse, da se ga vrže iz UKC na cesto.

Vrhunec je UKC Ljubljana vodil kot v. d. generalnega direktorja dve leti, pred tem pa štiri leta kot generalni direktor s polnimi pooblastili.

Člani sveta so danes obravnavali tudi čakalne dobe v UKC Ljubljana. Po Glažarjevih besedah so od strokovnega vodstva zahtevali večji angažma, da se začnejo čakalne dobe upravljati bolj učinkovito.

Iz poročila o čakalnih dobah v začetku letošnjega leta namreč izhaja, da se te podaljšujejo. A ker v poročilu ni podatkov o tem, koliko so se povečale napotitve in koliko posegi, člani sveta danes niso mogli oceniti, ali se čakalne dobe podaljšujejo zaradi slabšanja razmer v UKC ali zaradi vse več napotenih bolnikov. Tako bodo dopolnjeno poročilo ponovno obravnavali na prihodnji seji sveta.

Panoramio