Zdravje

Čezmerno nočno potenje

L.L.
19. 7. 2015, 07.17
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Kitajska zdravnica Lu Li tokrat svetuje, kaj storiti, če se ponoči čezmerno potite.

Spoštovana dr. Lu Li!

Imam težavo, ki mi še posebej v poletnih mesecih povzroča velike preglavice.

Stara sem 48 let. Težava je čezmerno potenje ponoči in z njim povezan slab in nekakovosten spanec. Moje potenje ponoči je neznosno. Kar naenkrat se prebudim vsa prepotena, praktično bi lahko plavala v svojem potu. Vse je premočeno – od oblačil do rjuhe in vzmetnice, tako da moram vsaj enkrat na noč vse preobleči. To mi ne samo krajša spanca, zjutraj sem zelo utrujena, nespočita in rada nergam. V službi bi kar spala, ne morem dobro misliti.

Stanovanje pred spanjem dobro prezračim, mislim, da ni težava v tem, saj moja družina in mož normalno spijo. Pritisk imam sicer normalen.

To se mi je začelo dogajati prejšnje poletje. Ostala letna obdobja se tudi potim, vendar ne tako intenzivno.

Je to že menopavza? Imate kakšen nasvet? Vsi so poleti tako dobre volje, meni pa do ničesar ni in razmišljam samo, kako bi se vsaj enkrat dobro naspala.

Hvala za odgovor. Irena

Vaša težava je po sistemu tradicionalne kitajske medicine povezana s primanjkljajem ledvične energije jin. Ker ledvice pripadajo elementu vode, se telesne tekočine zaradi neravnovesja znotraj ledvičnega delovanja hitro izčrpajo. To ustvarja v telesu porast notranje vročine in z njo povezanega čezmernega potenja.

Čas ledvic je tudi nočni čas, predvsem od 21. do 3. ure zjutraj. Če je ledvične jin premalo, se simptomi kažejo ponoči. Simptomi so: slab, nemiren in nekakovosten spanec, čezmerno potenje, vročični oblivi, sanje oz. nočne more ...

Ko se ledvična jin izčrpa, se po navadi začnejo kazati prve in začetne menopavzalne težave. Ko govorimo o ledvični energiji jin, pomeni, da telesu primanjkuje vseh telesnih tekočin, ne samo vode. Tako uživanje velikih količin vode čez dan ne obrodi veliko sadov. Šele s krepitvijo ledvic in drugih notranjih organov spodbudimo tudi porast telesnih tekočin (krvi, mozga …).

To lahko dosežemo z določenimi živili in zelišči ter terapijami, kot je akupunktura v kombinaciji s še drugimi TKM-metodami.

Priporočam vam, da si vsak dan pripravite skodelico čaja iz cvetov krizanteme in dodanimi jagodami goji. Uživajte tudi kisle stvari, ki spodbujajo jetra in s tem proizvajanje jetrne krvi. Zaradi nekvalitetnega spanca je obremenjena tudi vranica, zato vam priporočam uživanje ameriškega ginsenga, ki krepi energijo či in vranico.

Pred spanjem si pripravite skodelico čaja iz kitajske šizandre (sadež petih okusov). Odlična je tudi zeliščna formula eight form (ali zhi bai di huang). Večkrat na teden si skuhajte fižol mung brez dodatka soli in ostalih začimb ter pijte tekočino, v kateri se je fižol kuhal. Tudi sibirski ginseng vam priporočam.

Zaradi čezmernega potenja izgubljate tudi minerale, vitamine in ostale hranilne snovi, zato si kupite dodatek magnezija in kalija. Kalij je tudi v bananah in pomarančah. Dober je tudi krompir, vendar ne pečen ali ocvrt.

Kljub temu da lubenica zelo prija v teh vročih dneh in nas tudi dobro odžeja, vam je v tem trenutku ne priporočam, saj boste z njenim uživanjem dodatno spodbudili odvajanje vode in tako izčrpavali ledvično jin.

Redno se gibajte, vsak dan vsaj pol ure, četudi bi raje počivali. Masirajte si tudi področje točke LV14 (točka se imenuje tudi vrata upanja). Pritiskajte in krožite na širšem področju te točke. Tudi točka HT7 (ali vrata duha), ki leži na zapestju, je odlična pri sproščanju in za krepitev srca. Predvsem pa je za vas pomembna točka GV20 (ali točka stoterih zbliževanj), ki leži na vrhu glave. Najbolje jo dosežete tako, da se tapkate s prsti ali drugim za to primernim pripomočkom. Vse omenjene točke si stimulirajte večkrat na dan po par minut.

Vsekakor vabljeni v našo ordinacijo Dao TKM v Ljubljani na dodaten pogovor in posvet.

Želim vam vse dobro!