Zdravje

Pomoč pri težavah s čezmerno težo

sj
25. 7. 2015, 10.18
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Težave s čezmerno težo so vedno pogostejše, zato bo tokratni nasvet naše kitajske zdravnice lahko pomagal še komu od vas ...

Spoštovana dr. Lu Li!

Stara sem 38 let in že od najstniških let se bojujem s čezmerno težo. Imam 90 kilogramov. Diete mi prav nič ne pomagajo. Česarkoli se lotim, je na koncu rezultat le slabši. Imam dva otroka in po porodu se je teža samo še povečala. Prehranjujem se čisto normalno. Vse jem, imam 3 do 4 obroke čez dan, pojem veliko sadja in zelenjave, pa tudi sladko mi prija, predvsem sladoled. V mladosti sem se velikokrat tudi tolažila s hrano, zdaj tega več ne počnem in se nadziram. Sem tudi utrujena, zatekajo mi noge, hitro mi postane zelo vroče in se čezmerno potim. Prosim, svetujte mi. Hvala. Sabina

Najprej vam svetujem, da se v tem trenutku čim manj obremenjujete s težo in tudi ne pretiravate z drastičnimi dietami in ukrepi.

Večkrat sem v člankih že omenjala šibkost osrednjega či telesa in z njim povezanim organom vranice in pljuč. Osrednji či skrbi za našo imunsko odpornost ter razprševanje telesnih tekočin po telesu in tudi za vdor škodljivih vplivov iz okolja v naše telo. Ker je pri vas ta oslabljen, je prek vranice telo napadeno z vlago in sluzjo. Iz tega razloga tudi ne shujšate, čeprav pri prehrani pazite.

Vranica, ki bi morala iz hrane absorbirati hranilne snovi in jih razprševati, jih zaradi šibkosti pretvarja v sluz. Tako je skoraj nemogoče, da bi izgubljali kilograme, ne glede na to, kako zelo pazite ali celo najslabše, skoraj nič ne jeste. Šele ko se bodo dvignile fiziološke funkcije vranice in tudi drugih organov, bo telo pripravljeno na boj s kilogrami. Vedno svetujem, da se najprej vzpostavi ravnotežje, šele nato uporabljamo druge ukrepe.

Seveda je izrednega pomena gibanje, saj se tako telo čisti nakopičenih toksinov, pospeši se cirkulacija telesnih tekočin (vodnih tokov, krvi, limfe ...), kar pomaga pri krepitvi in stabilnosti organov. Z vadbo nikakor ne pretiravajte, saj boste dosegli ravno nasprotne učinke. Gibajte se vsak dan, kolesarjenje in plavanje vam najbolj priporočam. Začnite postopoma in prenehajte, še preden boste izčrpani.

Tudi sprostitvene tehnike, ki bodo blagodejno vplivale na jetra, so dobrodošle, lahko je to qigong, taijiquan, daoyin ali pa se vsak dan samo za 15 minut usedite in se posvetite vašemu dihanju. Za vzpostavitev harmonije in ravnovesja se moramo znati tudi poglobiti in potopiti vase.

Ker ste se že v mladosti bojevali s čezmerno težo, je vranica že dalj časa šibka, tudi z njo povezan želodec. Vranica ima središčno lego v telesu in tako vpliva tudi na vse druge organe. Zeliščna formula, ki vam bo izredno pomagala, je middle form (bu zhong yi qi) in tudi uživanje astragalusa (huang qi) in svetlobnega korena (shan yao).

Zaradi nepretočnosti meridijanov in nepravilnega razprševanja vodnih tokov se veliko potite, počutite se utrujeni, zaradi vlage, sluzi in šibke vranice pa vam dodatno zatekajo tudi noge. Sama vam bi glede na opisano priporočala osem akupunktur v kombinaciji z ventuzami (vakuumski kozarci), ki lepo prečistijo telo in izženejo nakopičeno vlago iz telesa. Kot omenjeno, je tudi zeliščna podpora zelo pomembna. Sami si lahko pomagate tudi z uživanjem več toplih obrokov čez dan, predvsem kuhane hrane, ki pomaga vranici in želodcu, ter tudi pitje mlačne ali tople vode čez dan po požirkih (vsaj 2 litra). Dva- do trikrat na teden si specite tudi pomaranče (v člankih sem večkrat omenila pripravo). Tudi laski oz. notranja plast ali skorjica pomaranče je zelo dobra za razprševanje tekočin po telesu in krepitev osrednjega či. Notranjo skorjico morate najprej dobro posušiti in šele nato iz nje narediti čaj. Lahko je poparek ali prevretek. Tudi čaj iz koruznih laskov je priporočljiv.

Tapkajte se po meridijanu za žolčnik na zunanji strani nog, vse od gležnjev do kolkov, vsak dan 3-krat po 10 minut. Ko bo doseženo ravnovesje in harmonija znotraj organov, se bodo tudi kilogrami začeli topiti in dosegli boste normalno težo.

Vabljeni v našo ordinacijo Dao TKM v Ljubljani na posvet in tudi terapije.

Želim vam vse dobro.