Zdravje

Sojino olje je priljubljeno, ker je okusno in zdravo

sa
26. 7. 2015, 09.05
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Pomembno je, da olja pri kuhanju ne segrevamo predolgo

Profimedia

Sojino olje je svetle barve in nevtralnega okusa ter vonja. Primerno je za vsestransko uporabo in je zelo priljubljeno, ker je okusno in zdravo. Vsebuje veliko vitamina E, ki telo varuje pred vplivi prostih radikalov, znanih kot pospeševalcev naravnih procesov staranja. Lecitin, ki je v sojinem olju, krepi živčevje in uravnava raven holesterola.

Zelo pomembno je, da sojinega olja pri kuhanju ne segrevamo predolgo, saj potem izgubi preveč dragocenih sestavin, zato je kot nalašč za pripravljanje jedi v voku, ki jih pražimo le kratek čas, in za solate. Strokovnjaki ga priporočajo za vsakodnevno, dietno, vegetarijansko in vegansko prehrano.