Zdravje

Pomlad je lahko tudi najnapornejše obdobje

Mateja Blažič
10. 5. 2015, 19.45
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

S pomladjo prihaja tudi napornejše obdobje za bolnike s senenim nahodom in alergijami. Kako si lahko pomagamo in vsaj malo omilimo težave?

Thinkstock

Sezonski alergijski rinitis

Sezonski alergijski rinitis je alergijska bolezen zgornjih dihal, nosu in obnosnih votlin, ki se pojavi, ko je v zraku veliko peloda (tudi alergijski nahod ali seneni nahod). Nahod nastane zaradi vnetja nosne sluznice, toda ne gre ga zamenjevati s prehladom. Kadar vnetje povzročijo virusi, namreč govorimo o prehladu, kadar pa je vnetje posledica odziva na alergen, govorimo o alergijskem nahodu.

Sezonski alergijski rinitis povzroča pelod vetrocvetnih dreves, trav in travnih zeli. Delci v zraku so veliki približno 0,05 milimetra, zato jih s prostim očesom ne vidimo. Večina se jih ustavi v nosu in na očesni veznici in ne pridejo v pljuča, toda že tam začnejo povzročati težave. Pelod vetrocvetk je najbolj alergen, ker se prenaša z vetrom in ga je v zraku veliko, potuje pa lahko tudi do 10 kilometrov daleč. Pelod žužkocvetk prenašajo žuželke, zato ga v zraku ni veliko, toda kadar se pelod oprime prašnih delcev, ga najdemo v zraku tudi zunaj sezone cvetenja.

Seneni nahod povzroči alergija na pelod dreves, trav in travnih zeli. Vetrocvetne rastline ustvarjajo zelo veliko peloda. Večja kot je koncentracija, močnejši so simptomi bolezni, torej so najhujši med najmočnejšim cvetenjem.

Koncentracija peloda v zraku je večja zjutraj, v sončnem in vetrovnem vremenu. Pri takih vremenskih razmerah veter raznese suh in lahek pelod kilometre daleč od vira. Na začetku in na koncu obdobja cvetenja ter v vlažnem in deževnem vremenu pa je koncentracija peloda v zraku veliko manjša. Na srečo pelod okrasnih rastlin in pelod rastlin, ki se oprašujejo z žuželkami, po navadi ne povzroča alergijskih težav, ker ga je v zraku zelo malo.