Zdravje

Kako prepoznate, da vam grozi možganska kap?

sta/mv
10. 5. 2015, 10.40
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Svetovni dan možganske kapi, ki ga obeležujemo danes, je namenjen osveščanju prebivalstva o dejavnikih tveganja možganske kapi. Ta je tretji najpogostejši vzrok smrti, takoj za boleznimi srca in ožilja ter rakom. V Sloveniji vsako leto po podatkih ministrstva za zdravje zabeležimo približno 4400 primerov možganske kapi.

Poznamo dve glavni vrsti možganske kapi. Najbolj pogosta je ishemija, ki nastane zaradi krvnih strdkov ali zoženih arterij, ki dovajajo kri v možgane. Druga najbolj pogosta možganska kap hemoragija pa nastane takrat, ko pretrgana arterija povzroči krvavitve v možganih.

V Sloveniji je v okviru eZdravja uvedeno učinkovito zdravljenje možganske kapi, ki deluje preko avdio-videokonferenčnega pregleda bolnikov. V mreži TeleKap je vključenih 12 slovenskih bolnišnic, program je začel redno delovati 15. septembra 2014, do konca aprila pa je bilo preko te mreže po navedbah ministrstva za zdravje pregledanih 329 bolnikov v skupno 962 konzultacijah.

Možgansko kap je mogoče zdraviti učinkovito, če v okviru največ štirih ur in pol izvedejo raztapljanje strdka s trombolizo. Delo poteka preko avdio-videokonferenčnih pregledov bolnikov z akutno možgansko kapjo na daljavo med bolnišnico, vključeno v mrežo TeleKap, in centrom TeleKap na nevrološki kliniki ljubljanskega univerzitetnega kliničnega centra. Videokonferenčni klic vključuje tudi hitro izmenjavo radioloških slik.

Če sumimo na možgansko kap (GROM: G - prizadet Govor, R - ni mogoč dvig Roke, O - Obraz: povešen kotiček ust, M - Mudi se - minuta), moramo nemudoma poklicati številko 112. Pri zdravljenju možganske kapi je po navedbah ministrstva za zdravje namreč hitra reakcija izjemnega pomena. Eden najučinkovitejših načinov za preprečitev možganske kapi pa je obvladovanje krvnega tlaka z zdravo prehrano, zdravim načinom življenja in terapijo.

Pri nas v prvih 30 dneh po možganski kapi umre okoli 20 odstotkov ljudi, v svetu pa zaradi zgodnjih posledic možganske kapi umre povprečno ena tretjina ljudi.