Zdravje

Razkrivamo 9 razlogov, zakaj ne shujšate

Sonja Javornik
24. 4. 2015, 22.10
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Želja po hitri izgubi kilogramov je v vsakem od nas. A ni prava. Zavedati se moramo, da se hitro izgubljeni kilogrami še prehitro vrnejo. Zato si raje vzemite čas, ob tem pa tudi razmislite, ali je razlog, da ne shujšate, morda kateri od spodnjih.

biersdorf

1. Ali morda jeste preveč sadja? Znebite se vseh slabih, predelanih živil in jih nadomestite z zmernim krožnikom svežega sadja. Čeprav so nekatere vrste sadja zelo hranljive, pa preveč sadja z veliko ogljikovimi hidrati lahko ustvari opustošenje v »oddelku« inzulina. Dobra mera sadja je pest jagod ali pol kosa večjega sadja, kot je grenivka ali jabolko.

2. Ali jeste preveč oreščkov? Velikost porcije je pest oreščkov, in ne pol vrečke! Nepremišljeno hrustanje oreščkov prinese dodatne kilograme. Prav tako mnogi oreščki nimajo pravilnega sorazmerja med omega-3 in omega-6-maščobami, in to prav tako ne pomaga pri izgubi kilogramov.

3. Ali še hranite »prepovedano« hrano v kuhinji? Ne shranjujte čipsov, piškotov in drugih živil z visoko vrednostjo ogljikovih hidratov v shrambi. Podarite jih ali, še bolje, zavrzite.

© Medex d.o.o.

4. Ali preveč uživate v hrani z nizko vsebnostjo ogljikovih hidratov ? Palačinke, kruh, kolački, piškotki z nizko vsebnostjo ogljikovih hidratov so povsem okusni, vendar ozavestite, koliko tega pojeste.

5. Ali ne jeste maščob? Nekatere maščobe so zdrave, na primer kokosovo in avokadovo olje. Dodajanje pravih maščob v prehrano dejansko pomaga pri izgubi maščob. Seveda pa ne pretiravajte pri količinah z maščobno bogato hrano.

6. Pomanjkanje spanca povzroči, da telesni sistem (vključno s hormoni) postane počasen in neučinkovit. Ko telo deluje upočasnjeno, boste pridobili težo.

7.Če ne boste imeli dobre organiziranih obrokov in ne boste posodobili zalog ter se oborožili z zdravimi živili, vas čakajo težave. Na zalogi imejte veliko »dovoljenih« živil. Zapomnite si, lakota je daleč od racionalnega razmišljanja.

8. Če pričakujete hitre rezultate, boste morda razočarani. Za nekatere ljudi traja, da se teža začne normalizirati. Dieta z nizko vsebnostjo ogljikovih hidratov zagotovo ni dieta, ki deluje hitro. To je življenjski slog, ki vodi v dolgotrajne rezultate.

9.Če ste ali poznate koga, ki je suh, vendar ima kljub temu okoli trebuha obročke, je pogost vzrok za to kortizol. Preveč stresa pomeni, da se sprosti veliko kortizola, veliko kortizola pa slabo vpliva na črevesje.

Očistite svoje telo! Nove kapsule Detox iz Medexa z izvlečki rmana, breze in pegastega badlja vplivajo na najpomembnejše organe, ki skrbijo za izločanje strupov iz telesa. Rman pomaga pri normalni funkciji prebavnega trakta, breza vpliva na normalno izločevalno funkcijo ledvic, pegasti badelj pa prispeva k razstrupljevalni funkciji jeter. Detox je priporočljiva pomoč pri 30-dnevnem čiščenju telesa.